בספרו המרתק "רגשות הרסניים – איך נוכל להתגבר עליהם?", שאת התמצית שלו תוכלו לקרוא כאן, מתאר המחבר, הפסיכולוג ד"ר דניאל גולמן, דיאלוג מדעי של צוות מדענים מתחומים שונים, בעיקר חקר המוח ופילוסופיה, עם הדאלאי למה, שמציג את נקודת המבט הבודהיסטית לרגשות הרסניים.
בספר מסופר על מתייה ריקאר, פילוסוף צרפתי ונזיר בודהיסטי, שנשאל מתי כדאי לזהות רגש הרסני? (כגון כעס, שנאה, קנאה) אחרי הרגש, בזמן שהוא עולה או לפני?
ריקאר אומר: "הדבר הכי הרסני זה לזהות את הרגש ההרסני אחרי, כי הזרע כבר נזרע, והרגש נכנס לגוף.
אח"כ בזמן שהוא עולה, על גבול הכניסה לגוף,
והדרך הטובה ביותר היא לזהות את הרגש לפני שהוא עולה."
כשנוכל לנהל את הרגשות שלנו נהיה אנשים חופשיים יותר, והיכולת שלנו לנהל את הרגשות שלנו קשורה ביכולת שלנו להכיר את עצמנו.
אז איך אנחנו יכולים להכיר את עצמנו ולהפחית את הכעס?
ראשית, ע"י הכרת "הנקודות העיוורות" שלנו, אותן נקודות שאחרים רואים בנו ואנחנו לא רואים בעצמנו. אפשר לאתר חלק מהן ע"י בקשה מפורשת מאחרים לפידבק. זה דורש אומץ אבל מאד מתגמל.
שנית, בישיבה שקטה. מחשבות ורגשות באים והולכים, באים והולכים... ואנחנו לומדים לראות שהכל ארעי. וכאשר אנחנו מתבוננים ברגשות שלנו, אנחנו יכולים לזהות אותם, לחוש אותם, לפרק אותם ולהתחיל לשחרר אותם מחוץ לגוף שלנו. הנכונות להפסיק לטפל בכל המשימות /מטלות שיש לנו, ובמקום זה לעצור, להתבונן ולחקור את מה שאנחנו מרגישים היא יוצאת דופן. זה לא פשוט, אבל כדאי מאד.
שלישית, המירו מחשבות שליליות במחשבות חיוביות. המוח האנושי, האיבר הכי מורכב שלנו שעדיין רב הנסתר בו על הנגלה, הוא במובן אחד פשוט מאד: הוא יכול להכיל רק מחשבה אחת בכל רגע נתון. וכיוון שכעס לא יכול להתקיים בלי מחשבה שלילית, כשמגיעה לתודעה שלכם מחשבה שלילית, החליפו אותה מיידית במחשבה חיובית.
ולבסוף, תנשמו עמוק.כל רגש שלילי מלווה בנשימה אחרת. כשאנחנו כועסים, הנשימה מהירה ומקוטעת.תנשמו עמוק כמה נשימות ו... הפלא ופלא, תיווכחו שהכעס הולך ופוחת.
כל אלו לא יעלימו אולי את הכעס, אבל בטוח יפחיתו אותו משמעותית, ונצא מתוגמלים. כי כשאנחנו כועסים, לא נעים לנו עם עצמנו, במחשבות, ברגשות ובגוף, וזה משתקף החוצה מול אנשים אחרים.
מי מתחיל?
שחרור רגשות שליליים קשור לביטחון עצמי.
רוצה להעלות את הביטחון העצמי שלך?
מזמין אותך להוריד מדריך שכתבתי: "איך תחזקו את הביטחון העצמי שלכם ב-10 צעדים":
להלן קישור למדריך.