מדיני מצוות מתנות לאביונים
נכתב במגילת אסתר: "החודש אשר נהפך להם מיגון לשמחה, ומאבל ליום טוב, לעשות אותם ימי משתה ושמחה, ומשלוח מנות איש לרעהו, ומתנות לאביונים". חשיבותה של מצוות מתנות לאביונים מקבלת משנה תוקף בחג הפורים, שראשיתו הייתה בניצחון היהודים בשושן הבירה ובשאר ערי ממלכות פרס. שנה לאחר הניצחון, ביקש מרדכי היהודי לעגן את המצווה החשובה המחייבת הענקת מתנה לעניים בחג הפורים. מצוות מתנות לאביונים חלה על נשים וגברים כאחד, ומהותה הענקת מתנות במהלך החג לשני נזקקים.
טעמים במצות מתנות לאביונים
מדוע צריך לתת מתנות לאביונים ביום חג הפורים? להלן כמה טעמים עיקריים:
· הרבות שמחה- הענקת מתנות לאביונים מעוררת שמחה הן אצל הנותן והן אצל המקבל, ויש להרבות בשמחה בחג הפורים, שנאמר "משנכנס אדר מרבין בשמחה". יש עניין בשמחת עניים דווקא, כי אין להם כסף משל עצמם לקניית צרכיהם.
· הרגשת שייכות לכלל ישראל - בדומה למשלוח מנות ששולחים איש לרעהו, תרומת מתנות לאביונים הניתנת לעניים ביום הפורים מסייעת להם לחוש חלק מכלל ישראל. המהודר ביותר הוא להעניק את הכסף או את מנת המזון לאנשים הנצרכים ביותר, אלו שחסרים את המצרכים הבסיסיים כדי לקיים את הסעודה.
· להדמות לקוננו - נכתב ברמב"ם: "שהמשמח לב האומללים האלו דומה לשכינה", מי שמעניק מכל ליבו מתנות לאביונים במטרה לשמחם, דומה לאל המשמח אומללים ונדכאים.
ההבדל בין משלוח מנות למצוות מתנות לאביונים
שתי המצוות מזכירות זו את זו, ואכן פרטי המצווה דומים מאוד: בשתי המצוות יש לתת לשני אנשים מתנות על מנת לעודד את השמחה אצל המקבל ואצל הנותן, אך במצוות משלוח המנות מקיימים את המצווה במזון דווקא, שהוא בשר ודגים מבושלים או מיני מאפה ולא בכסף, כמו במצוות מתנות לאביונים. ואולם, כתוב שמוטב להרבות במתנות לאביונים, מלהרבות בשאר מצוות פורים, כי לפי דרך התורה אין שמחה גדולה לפני הקדוש ברוך הוא מלשמח את ליבם של האומללים הללו.
מתי נהוג לקיים את המצווה?
נהוג להעניק מתנות לאביונים בו ביום הפורים, ודווקא ביום ולא בלילה. עם זאת, חשוב לציין שניתן להעניק את המעות או מנת המזון כמה ימים לפני פורים, אם יודע שהאביון לא ישתמש בהם אלא ביום פורים עצמו. לכן, האנשים שמשקיעים מזמנם ואוספים מתנות לאביונים קודם פורים ומחלקים בו ביום, מקיימים את המצווה בהידור.