פתיחת השנה האזרחית לא הביאה בשורות חיוביות בשווקים הפיננסים. הבורסות בארץ ובעולם רשמו ירידות שערים חדות שנעו בין 4 ל – 10 אחוז.
בין הדוגמאות הבולטות ניתן למנות ירידה של מעל 4% במדד המעוף, ירידה של מעל 6% במדד הבנקים וירידה של מעל 11% במדד ת"א נפט וגז. גם בשווקים בארה"ב ניתן למנות ירידות בולטות במדד s&p 500 שירד כמעט 7%, מדד הנאסד"ק שירד יותר מ – 7% ומדד המניות הקטנות, הראסל 2000, שירד ביותר מ – 10%.
לאורך שנים רבות המשקיעים נטו להתייחס למחירי הנפט ביחס הפוך למה שקורה בשווקים הפיננסים. ככל שמחיר הנפט עלה – כך השווקים הגיבו בשלילה. ואילו בימים אלו, נקודות המוצא התהפכו. מחירי חבית נפט קובעים שיאים שליליים חדשים (מתחת ל – 30$) בכל יום ויום ובמקביל נקבעים שיאים שליליים גם בשערי המניות בבורסות העולם.
ההסבר למה השוק עולה כשהנפט יורד הוא ידוע והגיוני – עלויות נמוכות יותר במחיר הבנזין בתחנת הדלק ובחימום הבית משאיר כסף לבזבוזים במקום אחר מה שיכול להניע את הכלכלה באמצעות גידול בצריכה הפרטית. המנוע הטוב ביותר של הצמיחה.
אז למה זה לא קורה הפעם? מה שונה שנת 2016 משנים קודמות?
בטווח הארוך סביר להניח שלא השתנה הרבה ואכן הכסף שהתפנה מתחנת הדלק יתבזבז לו במקומות אחרים ויניע את הכלכלה עם צריכה פרטית עולה. בטווח הקצר, המחיר של הנפט ירד מהר מדי וחזק מדי. אך לפני חודשים ספורים היה מחיר חבית נפט מעל 60 דולר. ביולי 2014, לפני שנה וחצי, מחיר חבית נפט ביקר במחיר של מעל 100 דולר.
השווקים הפיננסים מזהים פניקה. ומאחר ותעשיית הנפט היא עתירת מימון – יש חששות כי מחיר נמוך מדי לחבית נפט תפגע בחברות מהתחום מה שיפגע באופן אנוש בתעשיה ומכאן לשרשור הפגיעה גם במקורות המממנים. בבנקים. פגיעה חמורה בבנקים עלולה להדביק את השוק כולו במשבר פיננסי מתגלגל שעלול להיות משורשר גם לשוק הריאלי ולפגיעה ברווחי החברות.
ושוב הוכח שהשווקים הפיננסים נעים בין תאווה לפחד לתקווה. חששות מקריסת חברות נפט הניעו את משקיעי העולם לשרשר את חששם למשבר פיננסי כלל עולמי ולירידות שערים בבורסות העולם.
בכל הערכות בשוק שאני נחשף אליהן ניתן לזהות בבירור כי יתכן והגענו למחיר תחתית בנפט. מחיר של 40 דולר לחבית קרוב יותר מאשר מחיר של 20 דולר לחבית. כמובן שהכל זה הערכות שעל בסיסן ניתן לנהל סוג של מדיניות השקעה שתתאים למשקיע.
בכל הערכות בשוק שאני מחשף אליהן ניתן לזהות בבירור שבכל הקשור לשווקים הפיננסים, בניגוד למחיר חבית נפט, הדעות פחות חד משמעיות.
לדעתי, במידה והשווקים יצביעו שוב על חולשה (אחרי העליות החדות של היומיים האחרונים) בטווח הקצר – יתכן ונראה תחתית שלילית חדשה.
הנתון היחידי שלא נגעתי בו במאמר היה – סין.
ואולי כמו בכל דבר, גם המשבר הנוכחי הוא בכלל made in china