באופן כללי איני נוטה לייעץ על השקעה בסחורות או בניגזרות שונות על הסחורות. ויש הרבה כאלו.
רבים לא ערים לאפשרויות ההשקעה בתחום הסחורות אך האפשרויות בתחום זה הן רחבות עד מאוד וישנם בעולם פיננסיירים, אנליסטים ומשקיעים שזה תחום התמחותם היחידי. הם לא נוגעים ולא משקיעים במניות או באגרות חוב – הם אנשי הסחורות. גם בתחום זה ניתן להפריד בין השקעה ישירה בסחורה, השקעה בקרנות נאמנות, השקעה בתחליפים, השקעה בנגזרים, חוזים ואופציות וכן השקעה ישירה במניות של חברות בתחום.
איזה סחורות? נפט לסוגיו הרבים, גז, זהב, כסף, סוכר, תירס, בדיל, נחושת, פחם, שמן, סויה, בקר, אורז, בשר חזיר, ברזל, פצלים, חיטה, רכז תפוזים ועוד.
ניתוחי ההשקעה למגזרים אלה הם רבים ומגוונים ובינהם ניתן למנות שיקולי מזג אוויר, שינויים פוליטיים, שינויים בהעדפות העולם בצריכה השוטפת, חוסרים ועודפים ובעיקר בעיקר נתוני הספקולציה שמנסים משקיעים שונים בניסינות וויסות עקרים.
אני מעוניין להניח בפניכם את הסיבה העיקרית לשינויים במחירי הסחורות – מצב הכלכלה העולמית לצד התנהגות הכלכלות הגדולות בעולם.
דוגמא בולטת מהשנים האחרונות היא מחיר מחיר הנפט. מחיר חבית נפט צנח לשווי של סביב 40 דולר לחבית כאשר ביקר לפני 18 חודש ב – 110 דולר לחבית ורגע לפני פרוץ המשבר הפיננסי של שנת 2007-2008 ביקר המחיר של חבית נפט ב – 150 דולר לחבית.
לאור התנהגות בשווקים הפיננסים בכל הנוגע לחששות ממיתון ומירידה ברמות הצמיחה העולמיות (הקריאה האחרונה של הבנק העולמי עמדה על צמיחה של 2.2% בשנת 2016 לאחר הפחתה מ – 2.8%) אט אט נשחק גם מחיר הסחורות וזאת לאור הערכות משקיעי התחום כי הביקושים יירדו.
לא מעט שואלים אותי מדוע איני עוסק יותר ויותר בסחורות. על פניו, תחום רחב מאוד עם נזילות רבה ואי תלות, בהרבה מהמקרים, "בשגעונות" המשקיעים, וסחירות גבוה של כמעט 24-7 לצד פלטפורמות מסחר מתוחכמות.
ההבדל הגדול בין השקעה במניות של חברת טבע או שטראוס או ג'נרל אלקטריק לבין השקעה בתירס או אורז או חיטה הוא מאוד פשוט – לחברות יש דוחות אותם ניתן לנתח ולהגיע למסקנות השקעה. אפשר להגיע להחלטה האם זול או יקר או האם יש אפסייד או דאונסייד. האם המנכ"ל החדש יכול לקדם את החברה או האם דירקטוריון החברה מעקב אותה מלצמוח. האם המיזוג עם מיילן טוב או רע לדוחות ולרווחיות והאם הליין החדש של המילקי יעשה טוב לשורת הרווח הנקי. בסחורה? בסחורה אין דוחות ואין שורת רווח והפסד.
בסחורה לא ניתן לנתח מכפילי רווח והון ולא ניתן לבחון את ביצועי ההנהלה בעבר והאם הרווח התפעולי מספק.
כמובן שמשקיעי התחום יספרו סיפור שונה לגמרי – על כמה שהם חופשיים מהכבלים של משקיעי הפאנדמנאל ועד כמה לא כ"כ מעניין אותם דוחות פיננסים וישיבות דירקטוריון חסרות ערך.
איש יקר לימד אותי לפני שנים רבות שהכי טוב לעסוק במה שאתה הכי טוב בו. ולכן, כאשר אני כבר "חוטא" בסחורה אני פועל באמצעות מכשיר סחיר, מוכר וקרוב – שיעניק לי ערך מוסף – קרן נאמנות מתמחה או תעודת סל עוקבת.
את ההשקעה הספקולטיבית (או שלא ספקולטיבית) במגוון הרחב של מוצרי הסחורות השונים – אני משאיר לאלו שמתמחים בתחום.