מרבית הציבור כבר מודע לכך שחשיפה לקרינה מעל היקפים מסוימים יכולה להוות בעיה בריאותית. למרות שרבים יותר מודעים לסיכון שמגיע ממכשירים סלולריים ואנטנות סלולריות יש גם עליה במודעות לקיום קרינה לא פחות חשובה שצריך להתייחס אליה והיא קרינה מרשת החשמל.
בשורות הבאות נבין שלא חייבים לקבל את קיומה של הקרינה מרשת החשמל כמצב נתון שלא ניתן לעשות לגביו דבר. בהחלט ניתן לבצע בדיקות כדי להגן על הבית ועל המשפחה, כצעד מקדים לנקיטת צעדים להפחתת הקרינה לרמה שאין בה סכנה לבריאות.
מאין מגיעה הקרינה
כל מכשיר חשמלי פולט רמה מסוימת של קרינה אולם הרמה המשמעותית שמגיעה עד לכדי סיכון בריאותי נובעת ממוקדים מסוימים שכלולים ברשת החשמל הביתית או הציבורית. על פי רוב, כאשר מזמינים חברה מוסמכת לבדיקת הנושא הרי שמקד הבדיקה יהיה בין היתר:
· קווים של מתח גבוהה הסמוכים למקום.
· שנאים וחדרי שנאים שנמצאים במקומות עבודה וכן בבתי מגורים.
· גם ארונות חשמל מהווים מוקד של בעיה שמצריך תשומת לב ובחינה מדוקדקת.
· במידה ויש מתקן של חברת החשמל שנמצא בסמוך בהחלט תיבדק גם הקרינה המגיעה דרך הרשת ממתקן זה, לרבות קרינה מגנטית שעשויה להיות בעייתית גם היא.
רק בדיקות מקצועיות
לפני שנראה אילו צעדים ניתן לנקוט כדי להפחית את רמת הקרינה החשמלית לאחר הבדיקה ראוי להדגיש שאת הבדיקות יש לקיים רק באמצעות גוף מוסמך, אמין ומקצועי. הגופים המקצועיים אוחזים על פי רוב באישור מתאים מאת המשרד להגנת הסביבה.
רק חברות בעלות ידע מקצועי וכאלה שמעסיקות אנשי מקצוע ומודדים מוסמכים תוכלנה להבטיח תוצאות אמינות, עם נתונים שניתן לפעול על פיהם כפי שנראה מיד.
פתרונות לאחר הבדיקה
במקרים מסוימים מבצעים בדיקות של קרינה שמגיעה מרשת החשמל עוד לפני שעובדים לבית חדש ואפילו לפני שחותמים על חוזה לרכישת בית או דירה. במקרים קיצוניים ידוע אפילו על אנשים שנסוגו מרכישה של דירה במיקום בעייתי מבחינת קרינה. במקרים רבים יותר ניתן להיעזר בממצאים בכדי לפנות לרשויות המוסמכות עם דרישה לשיפור המצב או פשוט להתקין אמצעי מיגון מתאימים. יש גם אפשרות לשנות את סידור הפנים של הבית או העסק כדי להפחית את החשיפה לקרינה, בפרט כאשר מדובר במינון בעייתי. פתרונות אפשריים:
· לבצע ציפוי של הקירות בחומרים סופגי קרינה.
· לעשות שימוש בצבע או וילונות למיסוך קרינה.
· לבקש את התערבות חברת החשמל או המשרד להגנת הסביבה.