המשפחות הישראליות אינן מודעות לתהליך מיחזור המשכנתאות ועל ההשפעות בעקבות כך על משק הבית, כך עולה ממחקר שעשתה חברה בתחום המשכנתאות. הסיבה העיקרית שעלתה היא החשש מתהליך מיחזור המשכנתא שנתפס כמורכב וארוך והדאגה מהעמלות והקנסות שכרוכות בכך.
עם ההתעוררות הצרכנית של הציבור הישראלי אחר החיפוש המתמיד אחר הקניות הזולות ביותר, מחאת מחירי הדלק והסלולר בתחום המשכנתאות הנתונים מראים את ההפך. רק אחת מתוך 5 משפחות בישראל ממחזרות את המשכנתא והן נוטלות אותה עם רכישת הדירה הראשונה וממחזרות אותה רק כאשר הן מחליפות דירה. מה שאומר כשמשפחה מגיעה למסקנה שצריך לחסוך, היא הולכת למה שהכי נגיש כמו כבלים, או טלפון ולא חושבת על הסכומים גדולים .מה שהמשפחה צריכה להבין שהחיסכון האמיתי נמצא בסכומים הגדולים והמשמעותיים וכי הוצאות של משק בית על דיור הן 30% ופה אפשר לחסוך בין עשרות למאות אלפי שקלים למשפחה. הדבר נובע בעיקר מחוסר ידע, מבורות והחלטות גרועות. הפער בין ההכנסות להוצאות ממשיך לגדול ואותן משפחות מחפשות פתרונות לא נכונים ו"כורים לעצמן בור" אז כדי להחזיר את הכסף הן הולכות לאשראי הכי זמין ויקר שיש בשוק, כמו הלוואות קצרות טווח מהבנקים או מחברות כרטיסי אשראי בסכומים של 20-30 אלף שקל, אשר אפשר לקבל זאת בשיחת טלפון קצרה. ההלוואות נלקחות במטרה לסגור מינוס ולאפשר זמן "אוויר לנשימה" להכניס כסף אך התוצאה בפועל היא שיש להחזיר את ההחזר לבנק פלוס ההלוואה שנלקחה מה שמדרדר את המצב.
טיפ: דע את הנתונים
• עשה חישוב כמה אני מחזיר לבנק כרגע על כל שקל שלוויתי וכמה אחזיר אחרי המיחזור.
• האם המשכנתא מתאפיינת בסיכון כי היא משתנה, מה גובה הריבית והאם היא צמודה למדד.
כרגע הריביות הן בסביבה הנמוכה ממה שאנו מכירים בהיטוריה של הכלכלה הישראלית, מה שאומר שמשתלם למחזר משכנתא. מי שלקח משכנתא מעל 250 אלף שקל, ושיש לו עוד 6 עד 7 שנים לסיום המשכנתא, מומלץ למחזר. תנאי האשראי מתאימים כדי לקצר את זמן המשכנתא וגם כדי להחזיר פחות כסף. שווה בדיקה.
בהמשך למצב הנתון אותה משפחה לקחה את ההלוואה, לא מיחזרה את המשכנתא בזמן לא עמדה במשכנתא הנוכחית, נוצר דו"ח פיגורים שהבנק במקרה הטוב מגיע להסדר פריסה נוח יותר של התשלומים ובהמקרה הרע, הריאליסטי שהבנק מחליט לפנות להוצאה לפועל על מנת לפנות את המשפחה מביתה ולדרוש את הכסף בדרך מכוערת - גם אם מדובר בסכום קטן יחסית ולמרות שאותה משפחה שילמה את חובותיה במשך שנים רבות.
התובנה היא:
• להחליט שהמצב מסוכן ולא יציב וצריך לצאת לחפש עזרה.
• לאסוף מידע על השוק.
• לברר מהי התמורה שאפשר לקבל, באיזה סכום ובאיזו מהירות.
• לא להיות פזיז ולמצוא פתרון מהימן.
• להתחיל בטיפול ולשים את כל "הקלפים על השולחן".
• לסיים תקופה קשה עם סוף ורדרד.