חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

110 שנים לשנת הפלאות של אלברט איינשטיין

מאת: מעיין סבןפיזיקה16/04/20157704 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

1905 לא הייתה עוד שנה בלוח כמו זו שהייתה לפניה וזו שבאה אחריה. לפחות לא אם תשאלו את כל מי שעוסק בפיזיקה ובתחומים הנלווים לה. שנה זו זכתה לכינוי המחייב והמרהיב "שנת הפלאות", Wunderjahr בשפתו הגרמנית של האחראי הישיר לכינוי שדבק בה - אלברט איינשטיין. הייתה זו שנה יוצאת דופן בה פרסם איינשטיין לא פחות מארבעה מאמרים פיזיקליים פורצי דרך, אשר שינו את כל החשיבה ומה שהיה ידוע עד לאותה נקודת זמן בארבעת ענפי הפיזיקה בהם עסקו המאמרים.

המאמרים רמי המעלה פורסמו בשנתון הפיזיקה, Annalen der Physik, כתב העת המדעי הנחשב ביותר באותה תקופה, ועסקו בארבעת הנושאים הבאים: התופעה הפוטואלקטרית, תנועה בראונית, תורת היחסות הפרטית, ושקילות המסה והאנרגיה. בשנת 2005 צוינה שנת הפיזיקה העולמית לחגיגות 100 שנים לפרסומם של המאמרים האוונגרדיים, והנה בשנת 2015, 110 שנים לפרסום המאמרים, ניצבת תוכנת COMSOL Multiphysics בחזית הפיזיקה, מציעה למדענים, פיזיקאים, מהנדסים וחוקרים את כל הכלים הטכנולוגיים החדשניים והמתקדמים ביותר. בדיוק כמו שעשה אלברט איינשטיין בעזרת האמצעים שהיו רלוונטיים לתקופתו.

ממש כמו שמאמריו של איינשטיין עשו פלאות בעולם הפיזיקלי בשנת 1905, כך עושה בשנת 2015 תוכנת COMSOL Multiphysics עם הגישה המולטיפיזיקלית המהפכנית. הממשק הפשוט והאינטואיטיבי של התוכנה מאפשר לצמד כל שילוב בלתי מוגבל של תופעות פיזיקליות, פרמטרים, משתנים וכיוצא בזה, ולבצע אנליזה נומרית אמינה ומדויקת בסביבת סימולציה חדשנית ומתקדמת.

110 שנה וכל כך הרבה השתנה

באותו זמן בו המאמרים נכתבו, לאיינשטיין לא הייתה גישה נוחה לחומרים מדעיים שלמים שיסייעו לו להבין טוב יותר את התחומים אותם חקר, על אף שהוא קרא באופן קבוע וכתב ביקורות למגזין "שנתון הפיזיקה". בנוסף, היו מעט מאוד קולגות מעולם המדע אשר היו זמינים לדון בתיאוריות שלו. איינשטיין עבד כבוחן במשרד פטנטים בברן, שוויץ, ומאוחר יותר הוא אמר על אחד העובדים שם, מישל בסו, שהוא "לא יכול היה למצוא אוזן קשבת טובה יותר לרעיונותיו בכל רחבי אירופה".

בנוסף, חברים לעבודה ועובדים אחרים ב"אקדמיה האולימפית" בסגנון חופשי (מוריס סולובין ופול הביכט) ואשתו, מילבה מאריץ', השפיעו במידת מה על עבודתו של איינשטיין, אך רמת ההשפעה איננה ודאית. דרך מאמרים אלו, איינשטיין תקף חלק מהשאלות ומהבעיות החשובות ביותר בעולם הפיזיקה.

בשנת 1900, הרצאה בשם "ענני המאה ה- 19 מעל התיאוריה הדינאמית של חום ואור" של הלורד קלווין, הציעה כי לפיזיקה אין הסברים מספקים לתוצאות של ניסוי מייקלסון-מורלי ושל קרינת גוף שחור. כפי שהוצג, תורת היחסות הפרטית סיפקה הנמקה לתוצאות של ניסוי מייקלסון-מורלי. התיאוריות של איינשטיין אודות התופעה הפוטואלקטרית הרחיבו את תיאוריית הקוונטים שפיתח מקס פלאנק בנימוקו המוצלח לקרינת גוף שחור.

על אף התהילה הגדולה שהושגה ע"י עבודותיו האחרות, כמו זו על תורת היחסות הפרטית, הייתה זו עבודתו על התופעה הפוטואלקטרית שזיכתה אותו בפרס נובל ב- 1921: "עבור השירות לפיזיקה התיאורטית ובמיוחד עבור הגילוי של חוק התופעה הפוטואלקטרית". הוועדה לפרס נובל המתינה בסבלנות לאישור ניסויי של תורת היחסות הפרטית; למרות זאת, דבר לא התקרב לכך עד לניסויי התרחבות הזמן של איב וסטילוול (1938), (1941), ורוסי והאל (1941).

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

מעיין סבן

נומריקל בע"מ

טל: 1 962 962- 03

marketing@numerical.co.il

www.numerical.co.il

למד לבנות מודל תוך 30 דקות!

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת מעיין סבן

מאת: מעיין סבןתוכנה16/04/151937 צפיות
חברות רבות ברחבי העולם וכמובן גם בישראל עוסקות במלאכה המעניינת אך גם המאתגרת של פיתוח מוצרים אשר יש בהם אלמנטים טכנולוגיים. חלקן שייכות לצוות המו"פ של חברות אשר עוסקות גם בייצור בפועל של המוצרים, בעוד שחלקן נותנות את שירותי הפיתוח והתכנון לחברות יצרניות שונות ומגוונות.

מאת: מעיין סבןפיזיקה16/04/1515365 צפיות
מכניקה חישובית הינה תחום המחקר האחראי על השימוש בשיטות חישוביות לטובת מחקרי תופעות הנשלטות ע"י עקרונות המכניקה. בטרם הופעת המדע החישובי (נקרא גם מיחשוב מדעי) כ"דרך שלישית" פרט למדעים ניסויים ותיאורטיים, נחשבה המכניקה החישובית כתת-תחום של המכניקה היישומית. כעת היא נחשבת כתת-תחום בתוך המדע החישובי.

מאת: מעיין סבןפיזיקה16/04/157776 צפיות
מגישים מקצוענים בבייסבול מסוגלים לגרום לכדור לנוע שמאלה, ימינה, למטה, ואפילו למעלה (בערך) על מנת שיחלוף על פני החובט של הקבוצה היריבה. הפיזיקה שמאחורי התהליך יכולה להיות מוסברת ע"י אפקט מגנוס.

מאת: מעיין סבןתוכנה16/04/151874 צפיות
מדענים כגון ניוטון, מקסוול ואחרים העניקו לנו את המודלים המתמטיים, "חוקי המדע" שהופכים לאפשרי את החיזוי המדויק של התפתחות מערכות ועצמים פיזיקליים בחלל ובזמן בהינתן תנאי שפה מסוימים ותנאי התחלה. מתמטיקאים יישומיים המציאו שיטות נומריות המסוגלות לייצר מספרים ושרטוטים המסייעים לתאר במדויק כיצד מערכות ועצמים יתפתחו בחלל ובזמן. הדבר מאפשר לנו לבצע סימולציות, להתאים פרמטרים, ובסופו של דבר לבצע תכנון טוב יותר, אם לא הטוב ביותר.

מאת: מעיין סבןתוכנה16/04/151882 צפיות
בארבע כתבות הספקנו להכיר את שיטת התכנון והייצור בעזרת מחשב, למדנו מי עושה בה שימוש ואילו שימושים נרחבים קיימים בעזרתה. בכתבה האחרונה בסדרה נבין מהי הטכנולוגיה העומדת מאחורי השיטה.

מאת: מעיין סבןתוכנה16/04/151884 צפיות
בשלושת הכתבות הקודמות למדנו מהי טכנולוגיית תכנון וייצור בעזרת מחשב, סקרנו את המשתמשים בשיטה ומהם השימושים הרבים שנעשים בה ברחבי העולם. בכתבה רביעית זו נצלול יותר פנימה ונציג את סוגי ה- CAD הקיימים ומי עשוי למצוא שימוש בכל אחד מהם.

מאת: מעיין סבןתוכנה16/04/151744 צפיות
בשתי הכתבות הקודמות הכרנו את תחום התיב"ם – תכנון וייצור בעזרת מחשב, ולמדנו מהי חשיבותו הגדולה בעולם תכנון המוצרים בענפי ההנדסה, הפיזיקה והמדע. נגענו גם במשתמשים העיקריים בטכנולוגיה זו, ובכתבה זו נרחיב אודות השימושים ב CAD ומי מנצל זאת לטובתו.

מאמרים נוספים בנושא פיזיקה

מאת: בתיה כץפיזיקה29/10/196619 צפיות
היקום שלנו נראה מסודר ומתוכנן. בזאת יודה כל אדם שהוא ישר עם עצמו. מי שהוא לא ישר עם עצמו, יאלץ גם הוא להודות בכך, חרף העובדה שלפני התיאוריות הדמיוניות השונות בדבר מוצא היקום והאדם, כל התרבויות האנושיות בעולם האמינו בקיום זה או אחר של תכנון מכוון מאחורי הבריאה, מה שמוכיח כי זוהי המסקנה הראשונה לאור הסדר הנגלה לעינינו.

מאת: בתיה כץפיזיקה29/10/1920901 צפיות
האמת האבסולוטית עליה אנשים מדברים היא למעשה אמת אמוציונאלית, רגשית, אותה הם חשים כברורה ומובנת מאליה. אמת אבסולוטית במובן הרציונאלי והשכלתני של המילה, אינה מוחלטת כלל ועיקר ומטבעה מסוגלת להשתנות, כי היא מוגבלת לטבעו, זכרונו, הכרתו וידיעותיו של האדם.

מאת: בתיה כץפיזיקה29/10/196375 צפיות
במציאות שאנו מכירים, הצרכים של החיים והחיים עצמם מתואמים בהרמוניה שאינה מלמדת על מקרה אלא על יד מכוונת. זהו המפליא באמת! זוהי העובדה המכריחה אותנו לקבל את מציאותו של בורא - חוקי טבע ביקום שהיה אמור להיות באנטרופיה מוחלטת!

מאת: רענן ברנשטייןפיזיקה01/10/158223 צפיות
מרבית הציבור כבר מודע לכך שחשיפה לקרינה מעל היקפים מסוימים יכולה להוות בעיה בריאותית.

מאת: חנניה (ננו) כהןפיזיקה09/05/158779 צפיות
בפרק זה תשובות לשאלות: מהו מקור היש-החומר והאנרגיה? האם כמות היש-החומר והאנרגיה סופית או אינסופית? מדוע בכלל ישנה המציאות של יקום? מהו גודלו של החלל הריק ללא היש-החומר והאנרגיה?

מאת: חנניה (ננו) כהןפיזיקה18/04/1518137 צפיות
הפרק מכיל תשובות לשאלות החשובות: מהו למעשה הזמן? האם היתה התחלה לזמן? כיצד הזמן מתנהל ,ומהם המסקנות מרחיקות הלכת והמדהימות שיש לנו להסיק מדרך התנהלותו?

מאת: מעיין סבןפיזיקה16/04/1515365 צפיות
מכניקה חישובית הינה תחום המחקר האחראי על השימוש בשיטות חישוביות לטובת מחקרי תופעות הנשלטות ע"י עקרונות המכניקה. בטרם הופעת המדע החישובי (נקרא גם מיחשוב מדעי) כ"דרך שלישית" פרט למדעים ניסויים ותיאורטיים, נחשבה המכניקה החישובית כתת-תחום של המכניקה היישומית. כעת היא נחשבת כתת-תחום בתוך המדע החישובי.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica