בעיני רבים כלכלה היא כמו מכונה מאד מורכבת וקשה להבנה, אך ברמה הבסיסית ביותר שלה היא מכונה פשוטה מאד. הדיון סביב כיצד הכלכלה עובדת וכיצד יש ללמדה הוא רחב וחלוק בדעותיו, לדוגמא בבתי ספר לא מלמדים כלל על העולם הפיננסי או על כלכלה, ובאקדמיה הלימודים מתרכזים מאד בפן התיאורטי של הכלכלה ולא המעשי. אני מרגיש אחריות עמוקה לחלוק את התובנות מהניסיון ארוך השנים שלי בתחום. אני אתאר את הצורה בה אני רואה את הדברים ולרוב היא שונה מהצורה בה רוב הכלכלנים רואים אותם, כל מה שירשם כאן הוא כדי לפקוח עיניים ולאחר מכן להעריך את הידע בעצמך. אז, בואו נתחיל.
כלכלה בצורתה הפשוטה ביותר היא הסכום של כלל העסקאות אשר מרכיבות אותה. אכן קיימת כמות גדולה מאד של עסקאות אשר מרכיבות את הכלכלה אך עסקה בפשטותה היא למעשה סחר בין מוכר לרוכש. אותה כמות גדולה של עסקאות גורמת לנו לחשוב שכלכלה היא מורכבת הרבה יותר מאשר היא באמת. אם במקום להסתכל על זה מלמעלה למטה, אנו נסתכל על זה מרמת העסקה ומעלה, כך נבין זאת טוב יותר.
עסקה מורכבת משני צדדים, מהקונה אשר משלם בכסף (או באשראי) למוכר והמוכר שנותן טובין (סחורה), שירות או נכס פיננסי לקונה בתמורה. השוק מורכב מקונים ומוכרים אשר מבצעים סחר חליפין, כל שוק מורכב מאנשים שונים המבצעים עסקאות שונות מסיבות שונות ולאורך זמן. הכלכלה מורכבת מכל העסקאות שבכל השווקים. בזמן שכלכלה נראית מורכבת ומסובכת היא למעשה המון דברים פשוטים שעובדים יחד, וגורמים לה להיראות הרבה יותר מורכבת ממה שהיא באמת.
בכל שוק ובכל משק, אם אתה יודע את הכמות הכוללת של כסף (או אשראי) שהוצא וכן הכמות הכוללת שנמכרה, אתה למעשה יודע כל מה שאתה צריך לדעת על מנת להבין את אותו השוק או המשק. לדוגמא,רק על ידי ידיעת המחיר של הסחורה ( או השירות) שנמכרה בנוסף לידיעת הכמות שנרכשה ממנה והעלות שלה נוכל לדעת את שיעורי הרווח של המוכר, יכולות הרכישה של הקונה והמון מידע נוסף שיכול לשמש אותנו בנושא הכלכלי. לעומת זאת אם נשים בצד את הנתונים היבשים של הרכישות והמכירות חייבים גם לנתח את הנושא של מניעים. בזמן שבכל שוק יש הרבה קונים ומוכרים, ולאותם קונים ומוכרים קיימים מניעים שונים, המניעים של הקונים הם החשובים יותר, מאחר והם מהווים את צד הביקוש במודל המסורתי של היצע וביקוש המהווה בסיס לרעיון הכלכלי. יש הבדל והשלכות חשובות להבנת שווקים.
למאמר המלא : לחץ כאן