מהי מתנה?
חוק המתנה קובע, כי מתנה היא הקניית נכס ללא תמורה, בין אם מדובר בנכס מקרקעין, במיטלטלין או בזכויות. ככלל, המתנה עוברת לבעלות המקבל בעת נתינתה. יחד עם זאת, מספר חוקים קובעים תנאים מקדימים להעברת הבעלות בנכס, שיש לעמוד בהם בטרם תשתכלל עסקת המתנה. כך לדוגמה, קובע חוק המקרקעין כי עסקה במקרקעין טעונה רישום. לכן, עסקת מתנה במסגרתה הועבר נכס תושלם רק בעת רישומה במרשם המקרקעין.
העילות לביטול עסקת מתנה
מטבע הדברים, עסקאות מתנה נערכות במרבית המקרים בין בני-משפחה. משכך, התביעות לביטולו של הסכם המתנה נדונות בפני בית המשפט לענייני משפחה.
חוק המתנה מאפשר לנותן המתנה לחזור בו מהתחייבותו להעניק מתנה בתנאים מסוימים, אך אינו עוסק בעילות לביטולה של עסקת מתנה שהושלמה. יחד עם זאת, המחוקק והפסיקה רואים בעסקת מתנה מקרה פרטי של חוזה ולכן מחילים על עסקאות כגון דא את עילות הביטול הקבועות בדיני החוזים. בדומה, במקרה בו יוכח כי נותן המתנה לא גמר בדעתו להעניקה, בין אם בשל השפעה בלתי הוגנת ובין אם בשל העדר כשירות, ניתן יהיה לטעון לביטולה של העסקה. יתרה מכן, מדגישה עורכת הדין טל איטקין, כאשר עסקינן בעסקאות מתנה ניתן דגש רב למידת גמירת הדעת של הנותן בזמן הענקת המתנה אשר נבחנת באופן קפדני.
ביטול הסכם מתנה- מקרים שנדונו בפסיקה
הפסיקה דנה פעמים רבות בשאלת ביטולם של הסכמי מתנה, לרוב כאלו אשר במסגרתם הועבר נכס מקרקעין בין בני-משפחה. כך, נדונה שאלת ביטולה של עסקת מתנה במסגרתה הועבר נכס מקרקעין מאב לבנו, בטענה שהאב היה שרוי בדיכאון בעת כריתת ההסכם לאחר פטירת אשתו. האב גיבה את טענותיו בחוות דעת מטעם מומחה, ממנה עלה כי מצבו של האב בעת עריכת ההסכם מנע ממנו לקבל החלטה מושכלת משלא יכול היה לשקול את האפשרויות העומדות בפניו ואת תוצאות ההתקשרות בהסכם.
בית המשפט בחן לעומק את מערכת היחסים בין הצדדים עובר לכריתת הסכם המתנה. בין היתר, התרשם בית המשפט מכך שהאב הקפיד להציג את בנו כיורשו באירועים עסקיים ומצוואתו של האב במסגרתה נקבע כי בנו הינו היורש העיקרי של נכסיו. כמו-כן, הוכח כי פרט לעסקת המתנה נשואת הסכסוך התקשר האב במספר עסקאות מקרקעין נוספות לאחר מות אשתו המנוחה, ומשכך נדחתה טענתו כי התקשה לקבל החלטות בתקופת האבל בשל הדיכאון העמוק בו היה שרוי. בסופו של יום נקבע, כי בחינת הנסיבות שקדמו לכריתת ההסכם מלמדות במפורש על קיומה של גמירת דעת להענקת המתנה, לכן אין לאפשר לאב לחזור בו מן ההסכם.
במקרה אחר, נדונה תביעה לביטול עסקת מתנה בטענת השפעה בלתי הוגנת. עניינה של התביעה בנכס שהועבר במתנה מהדוד אל אחיינו, לאחר שסבר הדוד כי הוא מצוי על ערש דווי לאור מצבו הרפואי הקשה בתקופה שקדמה לעריכת ההסכם. בית-המשפט בחן את הראיות, לרבות מסמכי האשפוז של התובע מהם עלה כי בעת עריכת ההסכם הוא סבל ממחלות רבות ומגוונות וקבע כי על אף מצבו הרפואי הקשה, אין כל עדות לפיה התובע מצוי היה על ערש דווי בתקופה שקדמה להסכם. לפיכך, נקבע כי אין להורות על ביטול עסקת המתנה.
הנה כי כן, נראה כי בתי המשפט מקפידים על קיומה של גמירת דעת בעת בחינת טיבם של הסכמי מתנה. יחד עם זאת, לא בנקל יבוטל הסכם שכזה ועל התובע את ביטולו של ההסכם להוכיח באופן חד משמעי כי לא היה כשיר להעניק את המתנה או לא גמר בדעתו לעשות כן בעת עריכת העסקה, בין אם בשל קיומן של אחת מעילות בטלות החוזיות (טעות, הטעיה, עושק, כפיה) ובין אם בשל מצב רפואי/נפשי שיש בו כדי להשפיע על גמירת דעתו להתקשר בהסכם המתנה.
המאמר מוגש באדיבות משרד עו"ד טל איטקין