כדי שבוררות עסקית בין שותפים בחברה תצליח, תוביל את הצדדים ואת הבורר לפיתרון מוצלח ולא למבוי סתום, על הבורר להתכונן כייאות ולבנות את שלבי הבוררות באופן לוגי. רצוי להכין רשימת שאלות אותן כדאי לשבץ באופן לוגי בשלבי ישיבת הבוררות, כמפורט לעיל.
השלב הראשון - תחילה יש להבין את סיפור התביעה והרקע. אני מתחיל מסיפור בראשית, כלומר מה הביא לשותפות, מדוע בכלל הוקמה החברה ומה היו יעדיה המקוריים.
בשלב השני אני מנסה לתהות על היחסים הבינאישיים מראשית ומה הביא לקלקול המניע את הרצון לפירוק, כלומר מנסה להבין מהיכן ולמה באה התביעה לפירוק. עוד בשלב הזה אני מרחיב כדי לשמוע על איזה תובנות כל אחד בנפרד בנה עם כניסתו לשותפות.
בשלב השלישי אני מנסה להבין את המניע לבניית העסק ומה נעשה בו כשהיה, אם היה, עסק חי, קרי מה הושקע, מה הן התשואות שהתקבלו, אם בכלל, מה היה קצב ההחזר שמתוכנן להשקעה וכמה כל צד היה מעורב בבניית העסק, האם לכל צד חמישים אחוז ואולי פרופורציות אחרות, איזה מוניטין רכשה החברה, איזה מוניטין פיתחה החברה, האם בכלל יש כיום מניע אחר לאי קיום השותפות, כמה דיבידנד נמשך מהחברה כשהייתה במתכונת הנוכחית, אם בכלל, וכמה שכר משך כל צד.
בשלב הרביעי צריך לברר את מהות התביעה, קרי למה לפרק, ואם לפרק - כיצד נבנה היקף הדרישה של א' מב' - על מנת לממש פירוק.
בשלב החמישי יש לנתח את התביעות הכלכליות באופן מפורט ודקדקני.
בשלב השישי - כתיבת הפסק.
הרכבת שאלות שיישאלו על ידי הבורר לצדדים בבוררות ושיבוצן בשלבי ישיבות הבוררות לגיטימית בהחלט ועשויה לסייע לך בבירור הפלוגתא, אלא שהסדר שלהן חייב להיות לוגי.
אייל אלי בורר מגשר משפטן רואה חשבון
משרד ראשי - שדרות הגעתון 29 נהריה
כתובת לפגישות במרכז - רחוב אלנבי 96 תל אביב.