מהם?
דוחות כספיים הם דוחות המופקים בסוף כל תקופה חשבונאית – רבעון, חצי שנה או שנת כספים – ותפקידם לתאר את מצבה הפיננסי של ישות חשבונאית – עוסק, חברה וכו'. הדוחות מוגשים בליווי מסמכים הקרויים ביאורים לדוחות הכספיים, שתפקידם, כשמם כן הם, לפרט על הגוף שהגיש את הדוחות ועל פעילותו ועיסוקו, עיקרי מדיניותו החשבונאית וכו'. הדוחות וביאוריהם מוצגים תמיד בהשוואה לדוחות קודמים, כך שניתן לנתח את מצבו הכלכלי של הגוף המגיש לאורך תקופה.
לדוחות אלה חשיבות רבה בעיקר לחברות הנסחרות ומושקעות בבורסה לניירות ערך, שם דוחות אלה מוצגים בפני המשקיעים הקיימים והפוטנציאליים ונעשה בהם שימוש בבחינת כדאיות ההשקעה בחברה. אצל חברות פרטיות, שמגישות דוחות כספיים בתדירות נמוכה יותר (אחת לשנה לרוב), מקבלים הדוחות חשיבות בעיקר בניתוחי מתן אשראי או הלוואה אפשריים ממשקיעים או ממלווים פוטנציאליים, כמו גם לניתוח פנימי.
ישנם שני דוחות כספיים עיקריים וחשובים – מאזן ודוח רווח בהפסד. נפרט מעט על כל דוח, משמעותו וחשיבותו.
מאזן
מאזן, או "דוח על המצב הכספי", מתאר את מצבו הפיננסי של הגוף החשבונאי ליום מסוים. המאזן נערך לרוב בסוף שנת כספים (או בסוף רבעון בחברות ציבוריות), ומפורטים בו ערכי הרכוש והנכסים של החברה לעומת ההתחייבויות וההון העצמי שלה. כך, מהווה המאזן תמונת מראה של ערכי הנכסים, ההון העצמי וההתחייבויות בגוף חשבונאי לאותו יום. את הדוח עורכים מנהלי החשבונות, והוא נחתם בידי יושב ראש הדירקטוריון בחברה, כשרואה חשבון חיצוני נדרש לבקר אותו.
דוח רווח והפסד
ידוע גם בשמו השני, "דוח על הביצוע הכספי", דוח רווח והפסד מפרט את התוצאות הכספיות של פעילות הישות החשבונאית בתקופת הוצאתו. בדוח זה משוקללים נתוני הרווח השונים – רווח ברוטו, רווח תפעולי (לאחר הוצאות בסיסיות), רווחים לפני ואחרי הוצאות מימון (משרד, משכורות וכו'), רווח (או הפסד) לאחר מס הכנסה, ולבסוף רווח או הפסד נקי – הנטו.
דוחות נוספים
דוחות כספיים נפוצים נוספים הם "דוח על תזרימי המזומנים" – המפרט את תנועת הכסף המזומן בישות החשבונאית בתקופת הוצאתו, ו-"דוח על השינויים בהון העצמי" – המפרט את גידול או הקטנת ההון העצמי, כתוצאה מנתוני הרווח או ההפסד הנקי מול רווחי בעלי המניות ונתוני המאזן.
לכל הדוחות שפורטו כאן תפקיד חשוב וקריטי בניהולה הפיננסי התקין של חברה, וראוי לבצע אותם בצורה המקצועית והאמינה ביותר, לצורך שיפור התנהלות החברה והתבוננות עצמי, בנוסף ובלי קשר לחשיבותם כלפי משקיעי החברה ובעלי המניות שלה.