לאחרונה אנו שומעים יותר ויותר על המטבע הוירטואלי ביטקויןוהביקוש העולה בהתמדה. ראשית נבהיר כי ביטקוין הוא מטבע וירטואלי מבוזרהמאפשר העברת תשלומים מאדם לאדם ברשת ללא צורך בתיווך וללא שום גוף מרכזישמפקח ומנפיק את המטבע, אלא תלוי אך ורק במשתמשים שלו. ערך המטבע גדל ועלהבעשרות עד מאות אחוזים בשנה האחרונה ולכן זה לא מפתיע שצרכנים רבים מעונייןלהשיגו. ישנם שתי דרכים מרכזיות להשגת המטבע, אחת קנייתו והשנייה היאכריית המטבע, כאן זה ננסה להסביר את המושג כריית ביטקוין ואיך זה בדיוקעובד.
מה זה כריית ביטקוין?
מאפיין עיקרי של המטבע הוא שהוא לא מופק על ידי בנק מרכזיששולט בו ובהיצע הכסף שלו אלא כל משתמש יכול להנפיקו באמצעות תוכנה חינמיתשכורה ומייצרת את המטבעות. הכרייה היא פעולה העוזרת בפתרון של אלגורתמיםסבוכים בפרוטקול ביטקוין, פעולה הנחוצה לתחזוק המערכת. במקרה הזה לא מדוברבכרייה באמצעות אתי חפירה אלא באמצעות מחשבים עם משאבים חזקים המנסים לפצחסדרה של בעיות מתמטיות סבוכות וברגע שהם מגיעים לפתרון משתחררים המטבעותלכורים. הכורים נעזרים במחשבים עם כוח עיבוד חזק על מנת לפצח אלגורתימיםבפרוטקול המערכת, פיצוח האלגוריתמים בבלוק (מאגר של 10 עסקאות עדכניות)מקנה 25 מטבעות, למעשה בפיצוח הבלוק תרמת למערכת בזיהוי אותם עסקאותבהכנסתם למערכת ואישרורם.
כריית המטבע מחייבת תשתית חזקה על מנת להגיע לקצב הצפנהסטדרנטי, מחשב אישי לדוגמא זקוק לכמה שנים על מנת להצליח לפצח בלוק אחד.ישנם מחשבים ייעודיים עם חומרה חזקה וכרטיס מסך חזק עוד יותר שעוצמתו עולהבעשרות מונים משל מעבד רגיל, היכולים לפענח הצפנה במהירות גבוהה יחסיתומיועדים במיוחד לכריית ביטקוין. מחשבים אלה צורכים משאבים רבים, והרבהחשמל כך שצריך לבדוק אם ההשקעה בהם ובתשתיות הנלוות משתלמת ביחס למטבעותהמתקבלים מהכרייה.
בנוסף, בשנה האחרונה עם עליית ערכו של הביטקוין הפך תהלייךהכרייה לתעשייה של ממש, המטבע צובר פופלריות רבה והביקוש אליו רק מתגברומצד שני הכמות שניתן להנפיק, ההיצע שלו מוגבל – ניתן לייצר רק עד 21מיליון מטבעות ונכון לזמן כתיבת שורות אלו ישנם כבר 11 מילון מטבעות ביטקוין בשוק מה שמגביר את התחרות בכריית המטבעות. יותר ויותר כורים המאמיניםבמטבע מצטרפים לשוק עם מחשבים עוצמתיים לחישוב אלגורתמים שנעשים יותרמורכבים עם הזמן, אם לדוגמא בעבר עבור פענוח בלוק – שבו נאגרות סדרה שלעסקאות עדכניות– הרווח היה 50 מטבעות כעת הרווח הוא 25 מחצית מהסכום. כמוכן כיום פענוח בלוק באמצעות מחשב בודד הפך למשימה קשה מאוד הדורשת זמן רבולכן השיטה המקובלת יותר לכרייה היא בקבוצות – pool minning, ישנם אתריםהמאפשרים את היווצרות הקבוצות הללו,דוגמת mining.bitcoin.cz
השרתים של אתרים אלו מחלקים את פיצוח הבעיות המתמטיות ביןקבוצת המחשבים בהתאם לכוח העיבוד של כל מחשב, מחשב חזק יותר הפותראלגוריתמים סבוך יותר יקבל יותר מטבעות ביחס למחשב עם כוח עיבוד חלש יותר.לאחר פיצוח הבלוק ישתחררו 25 מטבעות ויחולקו ביחס לתרומה של כל משתמשלפיצוח. קבוצת אלו נמצאו יעילים הרבה יותר בכרייה ביחס למעבד אישי מאחרוהמשאבים והתשתיות מתחלקים בין המשתמשים.
תוכנות לכריית ביטקוין: ישנם תוכנות רבות לכריית המטבע וכמעטכולן מאפשרות למשתמשים להתחבר לקבוצות כרייה ומשחררות ביטקונים דרך פתירהקבוצתית של אלגורתמים. רובם מתבססות על השימוש בכרטיס הגרפי חזק שמיועדלשימוש של כרית ביטקוין. חלק מהתוכנות יותר ידידותיות למשתמש דוגמת:50miner.org וחלק פחות ודורשות יותר ידע ובקיאות.
ישנה דרך נוספת להשגת המטבע שנחשבת לפשוטה יותר ולעיתים אףיעילה יותר והיא על ידי רכישתו. מאחר וכריית המטבע מצריכה עליות גבוהות שלחשמל, של מחשוב , אנרגיה גבוהה שמתבזבזת בתהליך הכרייה, תשלום עבור תוכנותושרתים, כניסה לשוק תחרותי בין משתמשים ומחשבים המקשה על האפשרות לזכותבתגמול וכמו כן שער יציג הנתון כל הזמן לתנודתיות כך שלא ניתן לדעת בבירורמה יהיה הרווח בסוף הכרייה, לא ברור עד כמה משתלם להשיג את המטבע באמצעותהשקעה בכרייה, ולכן
השגת המטבע באמצעות רכישתו נחשבת לדרך פשוטה יותר ולעיתים גםמשתלמת יותר. ישנם מקומות רבים בהם ניתן לרכוש את המטבע, ניתן לרכוש בזירותמסחר ידועות,אתרי חליפין או לרכוש מסוחרים מקומיים במטבע מקומי המציעיםלמכירה את המטבעות שלהם.
קיימים אתרים רבים שמציעים תכנים נוספים על עולם הביטקויןומושגיו, אחד מהאתרים שמציג מידע עדכני ובו קהילה תומכת הוא פורום ביטקוין Digicoin