מטבע הביטקוין
מטבע וירטואלי מבוזר המאפשר העברת תשלומים מקווניםמאדםאחד למשנהו באופן ישיר, מבלי לעבור דרך מוסד פיננסי (כמו בנקים) או גורםמתווך אחר. מטבע הביטקוין הוא למעשה המטבע הירטואלי המבוזר הראשון (אין גוףרגולטורי מרכזי ששולט על המטבע) ומכאן כנראה גם נובעת הצלחתו והבדלתו ממטבעות וירטואלים קודמים.
ניתןלחשוב על הרשת כרשת שיתוף, כמו שיתוף קבצים, שבה רשת של מחשבים מתקשרת אחתעם השניה, אך אין מרכז שליטה, ומה שהם חולקים הוא לא קבצים, אלא כסף.
מי אחראי על זה?
איןגוף מרכזי אחד שאחראי עליו, והוא מבוסס על רשת מחשבים שיתופית המאפשרתהעברת תשלומים מעמית לעמית. בנוסף המטבע מיוצר על ידי כל בן אדם באינטרנטשמריץ אפליקציה חינמית ולא על ידי גוף מרכזי. קצב ייצור המטבע הוא מדודוידוע מראש ומונפק לכל אחד בהתאם לתרומה היחסית שתרם למערכת הביטקויןשכתובה בקוד פתוח, ומעודדת פיתוח ואחזקה שיתופית.
משתמשים שמספקים חומרה ורוחב פס ובכך תורמים לפיתוח האלגוריתם מתוגמלים בביטקוינים לשמירה או למכירה. תהליך זה של הרווחת ביטקוין נקרא "כרייה".
ניתן "לכרות"ביטקוין בדומה לזהב, כלומר גם לביטקוין יש כמות סופית בעולם. ניתן לייצררק עד 21 מיליון מטבעות, הדבר נועד על מנת למנוע אינפלציה של המטבע.
עםזאת, במקום כלי מחפר הכרוים באדמה, כורי ביטקוין משתמשים במחשבים מתוחכמיםעל מנת לפתור אלגוריתמים קשים. בכל פעם שכורה פותר את אחת חידות הצפנה אלו (חשבו על סוג של מרוץ חידות במתמטיקה עולמי), הוא תוגמל במטבע, והוסיף אותו להיצע הכסף.כרגע כמות הכרייה המקסימלית ל10 דקות היא 25 מטבעות ביטוקוין.
למה מטבע דיגיטלי?
המטבענקרא על ידי תומכיו כמטבע של "העם". כאמור הביטקוין הוא מבוזר והוא חופשימשליטה אינטרסנטית, ולא נשלט על ידי ממשלה, מדינה, חופש מממשלה פירושו ש כללי ה-ביטקוין נקבעים על ידי השוק, נתון ללא התערבות פוליטית.
המטבע מבוסס על כוח העם ועל השוק החופשימשתמשיו הם אלו שמנפיקים אותו והוא מקנה את האפשרותלשלוח תשלומים לכל מקום בעולם לכל אדם בעולם באופן חופשי ללא תיעוד, עמולות בנק, וללא גוף רגולטורי ששולט בצינורותיו,שולט בהיצע הכסף ומבקש תשלומים נוספים על העברות ועל הכנסות.
תומכיביטקוין טוענים שחופש מהתערבות פוליטית, יחד עם ההיצע המוגבל שלה-ביטקוין, הופכים אותו למטבע יציב יותר ממטבעות אחרים שהממשלה נוטה להשפיעעל ערכם, להביא לאינפלציה או דפלציה של המטבע הנותן לשליטתם באמצעותהשליטה על היצע הכסף.
כיצד הוא זה נסחר?
ברמה הבסיסית ביותר, ביטקוין נסחרים מהארנק הדיגיטלי של אדם אחד למשנהו. ארנקדיגטלי הוא קובץ שנשמר על המחשב או על שירות מקוונן כלשהו האפשר לך לאחסןאת המטבעות באמצעות סיסמה אישית, ומהווה כמעין חשבון בנק עם כתובת אישיתוייחודית.
הארנק הוא סוג של חשבון בנק וירטואלי המאפשר למשתמשים לשלוח או לקבל ביטקוין, לשלם עבור סחורות או לשמור את הכסף.
חילופי ביטקוין מתקיימיםבמקום בו ניתן לקנות או למכור יחידות בשוק החופשי בשיעור ממוצע שנקבע עלידי כוחות של היצע וביקוש, בתוספת תשלום שהולך לבעל החליפין. ישנם זירות מסחר וחנויות אונליין רבות שמאפשרות סחר חליפין במטבע. זירית המסחר המרכזית כרגע היא Mtgox בורסתביטקיון היפנית הגדולה בעולם למסחר בביטקוין .בנוסף יותר ויותר כספומטיםשל ביטקוין מוצבים במקומות בהם משתמשים יכולים לסחור במזומן עבור ביטקויןתמורת עמלה.
כיצד מבצעים עסקה?
קונה שולח את הכסף לכתובת ה-ביטקוין של המוכר (כתובת ארנק הביטקוין של המוכר). ההעברה מתבצעת בצורה אנונימית לא חושפת את זהות בעל הארנק (רק את כתובת הארנקים של המוכר, קונה) ושניהם מקבלים קבלה אלקטרונית לעסקה.
מכיוון שזה אינו מטבע פיזי, ניתן לחלק ביטקוין לאין סוף, ולכן בעל הביטקוין יכול לקנות אפילו כוס קפה בשבריר הערך הנוכחי של ביטקוין.
אלמוניות
למרות שעסקאות ביטקוין מתועדת בקבצים שיש אליהם גישה , שמות של קונים ומוכרים לעולם לא נחשפים - רק כתובות הארנק שלהם.
בעודשעסקאות בביטקוין שומרות על הפרטיות של המשתמשים, זה מאפשר להם לקנות אולמכור משהו בלי להשאיר סימן כלשהו שיוביל אליהם. זו גם הסיבה שמדינות רבותחוששות מהשימוש במטבע שכן מטבע זה הפך להיות המטבע מועדף על אנשים לשםביצוע עסקאות שלא ניתנות לאיתור כמו קניית מוצרים לא חוקיים, לבצע העלמותמסאו לשם פעילות בלתי חוקית אחרת.
ניתןלמצוא באתרים נוספים מידע רב על מטבעות וירטואליים ובינהם הביטקוין, אחדמהאתרים בהם ניתן להשיג תכנים נוספים הוא פורום הביטקוין הישראלי: http://www.digicoin.co.il