רשות הרישוי היא מטעם משרד התחבורה היא הגוף האחראי על מתן רישיונות רכב ורישיונות נהיגה ועל תיאוריה . תפקידה חשוב ביותר, מכיוון שללא רישיון נהיגה ורישיון רכב אסור לנהוג.
הרשות נוהגת להזמין בעל רישיון נהיגה להשתלמות בתוך תקופה של חמש שנים מיום שקיבל לראשונה את רישיון הנהיגה.
היא רשאית לבטל או לעכב רישיון נהיגה של אדם מטעמי כושר נהיגה או כושר רפואי. אסור לשנות כל פרט ברישיונות שהנפיקה, אלא באישורה בלבד. הכנסת שינויים במבנה הרכב או בסוגו מותרת רק באישור מוקדם ובכתב מרשות הרישוי. לדוגמה: לרשות הרישוי יש הסמכות לאשר התקנה של פנסים נוספים על הפנסים המותקנים ברכב.
רשות הרישוי אחראית בכל הקשור לתאוריה, יש לה סמכות להנפיק "רישיון סחר", הניתן לרכב בעת בדיקתו או ניסויו כשנעשים בו שינויים ותיקונים. סימן ההיכר של רכבים בעלי רישיון סחר הוא השלט "במבחן" התלוי עליהם.
מתי חובה על אדם לשלוח הודעה למשרד הרישוי?
1. אדם שחל שינוי במצב בריאותו יודיע על כך מיד לרשות הרישוי במכתב רשום. זו רשאית להציג תנאי או לקחת את רישיון הנהיגה של אדם מטעמי כושר נהיגה או כושר רפואי.
2. כאשר מפסיקים להשתמש ברכב לתקופה העולה על חודש ימים, יש להודיע על כך למשרד הרישוי.
רשות הרישוי אחראית על רישום נקודות החובה שנזקפו לחובתו של נהג ובידה הסמכות לזמן אדם לקורסי השתלמות או להדרכה בנהיגה, ולפסול את רישיונו לתקופה מוגדרת או לצמיתות מטעמי אי כשירות לנהיגה או אי כשירות רפואית.
רשות הרישוי רשאית לעכב את חידוש רישיון הנהיגה של בעל רישיון החייב בתשלום קנס, עקב עבירת תעבורה.
אמצעי התיקון המנהליים שמטילה רשות הרישוי על פי שיטת הניקוד מוטלים בנוסף לכל עונש שהטיל בית המשפט בשל עבירת תנועה.
הסמכות לפסילת רישיון נהיגה היא בידי רשות הרישוי, בית המשפט ומשטרת ישראל. הרשות רשאית לשלול את רישיונם של נהגים "שבדרך נהיגתם יש משום סכנה לעוברי דרך אחרים", לאחר הליך של שימוע.
לא יחודש רישיון נהיגה שלא היה תקף במשך פרק זמן העולה על שנה אחת, אלא אם כן עמד בעליו בבדיקות ובמבחנים, כפי שתורה רשות הרישוי.
רשות הרישוי אחראית על מבחני תאוריה ורשאית לחייב נהג שצבר נקודות לחובתו לעבור מבחנים והיא רשאית גם לפסול את רישיונו.