הליך מכירת רכב אינו פשוט אף פעם. יחד עם הצורך למצוא קונים, הרי שיש לא מעט סוגיות אשר אינן ידועות למרבית הנהגים. אחת המרכזיו ת שבהן נוגעת לפוליסת ביטוח רכב: מה בדיוק עושים איתה בעת המכירה? אנחנו נתייחס כאן לאפשרויות השונות העומדות עבור המוכרים, עם דגש על הקפאת הפוליסה.
ההנחה: ביטוח רכב הוא חוזה אישי
הנקודה הראשונה שיש להבהיר, היא שמרבית הפוליסות של ביטוח רכב מבוססות למעשה על חוזה אישי בין הנהג לחברת הביטוח. כך, על פי מאפייניו ונתוני הרכב, מותאמת לו פוליסה רלוונטית. זו מתבטלת למעשה באופן אוטומטי לאחר מכירה, בייחוד כאשר המדובר הוא בפוליסת ביטוח מקיף או ביטוח צד ג'. ביטוח חובה, לעומת זאת, עשוי להראות גמישות מסוימת ביחס לסוגיה.
על כל פנים, תשלומי הפוליסה לא תמיד מופסקים להם באופן אוטומטי. למעשה, ידועים לא מקרים בהם נהגים שילמו סכום מלא עבור פוליסה שלא הייתה תקפה כלל. היות ולא פעם מכירת הרכב מתבצעת לפני רכישת החדש, הרי שהביטוח עלול ליפול בין הכיסאות. כדי למנוע זאת, יש שתי דרכים עיקריות.
האפשרות הראשונה: ביטול הפוליסה
ברור כי אין טעם לשלם על ביטוח רכב כאשר האחרון בכלל לא נמצא בתמונה. הסכם הביטוח אמנם נערך לתקופה מסוימת (לרוב, שנה), אך למבוטח יש "נקודת יציאה" ממנו בכל רגע נתון. הוא יכול להודיע לחברת הביטוח על ביטול ההסכם, והיא נדרשת לאפשר לו לעשות זאת.
אולם, אליה וקוץ בה: ברור כי חברת הביטוח מפסידה לא מעט כספים עקב כך. לכן, הוגדרו בחוק קנסות מסוימים, אשר על אדם אשר מבטל את ההסכם עם חברת הביטול לעמוד בהם. סכומם של אלה מפורטים בהסכם הביטוח, ועשויים להגיע אפילו לאלפי שקלים.
ומה בנוגע להקפאת הפוליסה?
מן העבר השני של המשוואה, רבים מעוניינים לשמור דווקא על התנאים אשר הם זכאים להם במסגרת הפוליסה, ולא בהכרח לבטל אותה. עם זאת, הרי שהם לא היו מעוניינים לשלם, כאמור, על ביטוח שאינו תקיף. הפתרון המשלב בין אלה הוא הקפאת הפוליסה, כלומר, ביטולה לתקופה מסוימת, תוך שמירת ההסכם. ואגב, לרוב גם סכום הפרמיות שיש לשלם לא ישתנה.
במצב הזה, הרי שהמבוטח יכול להודיע לחברה המבטחת לכמה חודשים הוא רוצה להקפיא את הפוליסה, או לחילופין לעשות זאת עד שהוא רוכש מכונית חדשה. עם זאת, ברור כי יש גבול לתקופת ההקפאה: גם זו משתנה בהתאם למדיניות של חברת הביטוח, ונעה לרוב סביב תקופה של מספר חודשים. באותה מידה, קיים פרק זמן מינמלי להקפאה- לרוב, כחודש ימים.
השבתת הרכב
מצב נוסף, אשר דומה מעט להקפאה, או השבתת ביטוח הרכב. ההבדל העיקרי כאן הוא שהפוליסה נותרת תקפה, כל עוד לא נוהגים ברכב. כלומר, נזקים הנגרמים לרכב במסגרת ביטוח מקיף עשויים להיות תקפים, אך לא כאלה הנובעים מתאונת דרכים בעת נהיגה. כל נהיגה ברכב למעשה מבטלת את הביטוח.
אז מה עושים?
על מנת שלא להיכנס לסוגיות דוגמת אלה, מומלץ לתזמן ככל האפשר את תהליכי המכירה והרכישה של הרכב החדש. היות וכמעט תמיד זה לא אפשרי, המבוטח נדרש להחליט בין הברירות שהוצעו כאן. החדשות ה"רעות" הן שקשה למצוא תשובה חד משמעית לשאלה זו, והיא תלויה בנסיבות המקרה הנתון.
מצבו הכלכלי של הנהג, העיתוי בו הוא מתכוון לרכוש מכונית חדשה, מספר החודשים שנותרו לביטוח- כל אלה הן חלק מהסוגיות שנכנסות למשוואה, במקרה כזה. ההמלצה הברורה שלנו היא להתייעץ בנושא עם גורם מקצועי, שבהחלט יכול להיות חברת הביטוח עצמה.
וובי - להשוות מחירי ביטוח רכב ולחסוך