בשנת 2005, נפל דבר בעולם הביטוח בישראל. בשנה זו, הוחלט לקחת צעד קדימה את המאבק בהונאות הביטוח במדינה, ולרתום לשם כך את מיטב הטכנולוגיה. המדובר הוא במאגר המידע לאיתור הונאות ביטוח, המופעל מאז על ידי חברת ISO. פוליסות ביטוח חובה, מקיף או צד ג'- לפני אישור כל אחת מהן תיעשה בדיקה במאגר זה.
על הונאות ביטוח בישראל
הנתונים מראים כי הונאות הביטוח בישראל גבוהות בכל קנה מידה, ו"מגלגלות" מדי שנה סכום של עשרות מיליוני דולרים. מרבית הנסיונות נעשים בתחום של ביטוח רכב, על מרכיביו השונים: ביטוח חובה, ביטוח מקיף או ביטוח צד ג'. יהיו אלה לרוב מעשים דוגמת זיוף פגיעות פיזיות (ברכב או הנהג) בעת הגשת תביעת ביטוח, הצגת נתונים מסולפים לחברות הביטוח, העלמת רכב במסווה של גניבה- והרשימה עוד ארוכה.
מעבר לכך שההונאות מהוות עבירה פלילית לכל דבר ועניין, הן גם מסכנות את תחום הביטוח כולו. כל הונאה שכזו מביאה להפסד כספים של חברת הביטוח, ובטווח הרחוק עלולה אף לסכן את המשך פעילותה. בעולם המכיל הונאות ביטוח רבות, אין ספק שמחיר הפוליסות המוצעות היה גבוה פי כמה.
כך המאגר נכנס לתמונה
לפני מספר שנים, החליטו במשרד התחבורה ובמשרד המשפטים, בשיתוף עם המפקח על הביטוח בישראל, לנסות ולצמצם את מימדי הונאות הביטוח. אחד הצעדים המרכזיים שנעשו למטרה זו הוא הקמת מאגר ממוחשב, אשר נועד להכיל מידע על כל הונאת ביטוח אשר נעשתה בישראל. מאגר זה מופעל, מאז ועד היום, על ידי חברת ISO, והיקף הנתונים הנמצא בו מרשים בהיקפו.
בשנת 2009, נחקק גם חוק הקובע את התנהלות חברות ביטוח רכב ביחס למאגר זה. נקבע כי בעת מכירה של פוליסת ביטוח חובה למבוטח, החברה חייבת לבצע הצלבה של נתוניו האישיים אל מול המאגר. הצלבה זו תאפשר, בשלב הראשון, לזהות נסיונות של הצגת פרטים מסולפים מצידו של הנהג.
המידע נשאר חסוי
אז מי נחשף למאגר החשוב של חברת ISO? החדשות המרכזיות, בהקשר הזה, הן שהפרטים הנמצאים במאגר נחשבים לחסויים, והם לא מגיעים לאף צד שלישי- רק חברות הביטוח המורשות בישראל הן שיוכלו לראות את הנתונים שבו. חשוב לזכור כי המידע מתעדכן גם באופן שוטף, ונחשב למדויק בכל קנה מידה.
ההשפעה על מחיר הפוליסה
יש לציין כי למאגר איתור הונאות הביטוח מספר תפקידים מרכזיים אחרים. הוא משמש, ברמה הכללית, גם לקביעת המחיר שיידרש מכל מבוטח בעת רכישת פוליסה. עבור מבוטחים אשר יש באמתחתם מספר תביעות ביטוח, מפוברקות או לא, רשאית החברה בהחלט לייקר את מחיר הפוליסה, ולו מכיוון שגדלים הסיכויים שיתבע אותה גם בעתיד. על אותו עיקרון, באפשרות החברה לא לאשר הפוליסה עבור נהגים עם עבר "מרשים" במיוחד.
סוגיית הערעור
באתם לרכוש ביטוח חובה, וגיליתם את שמכם במאגר על לא עוול בכפיכם? זה לא סוף העולם. החוק בישראל מאפשר לכל אדם שמופיע במאגר זה להגיש ערעור על כך. הדבר ייעשה באמצעות טופס ייעודי, אשר יוגש לחברה המפעילה. מעבר לפרטים האישיים של מגיש הערעור, צריך המסמך להכיל פירוט קצר על הסיבות בגינן הערעור מוגש.
מכאן, יחל הליך בדיקה, הנעשה על ידי חברת ISO עצמה, לעיתים בשיתוף עם מאגרי מידע אחרים- למשל, אלה הממשלתיים. היות ומפעילי המאגר נמצאים גם בקשר מתמיד עם גורמים המוכרים ביטוח חובה, מקיף או צד ג', הם יכולים גם לברר איתם את פרטי המבוטח העתידי שלהם. בלי קשר להחלטת החברה, עליה למסור אותה תוך שלושה שבועות.
אתר וובי wobi להשוואת מחירי ביטוח רכב