חשבונאות הינה שפה עסקית הקיימת כבר למעלה ממאה שנים, במהלכן הפכה לגישה מקובלת בכל העולם הנלמדת במוסדות להשכלה גבוהה לתואר ראשון ולתארים מתקדמים. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי לימודי חשבונאות אינם המצאה של המאה העשרים, שכן החשבונאות הייתה קיימת עוד בימי קדם. עדויות לכך ניתן למצוא ברישומים מסודרים אשר תיעדו ועקבו אחר נתונים פיננסיים וכלכליים של חברות עתיקות. העדויות נמצאו בחפירות ארכיאולוגיות רבות ברחבי העולם, על גבי לוחות חרס וגיליונות פפירוס של ממלכת מצרים העתיקה בימי הפרעונים, וכן בממלכות אשור ובבל הקדומות. רישומים אלו נועדו לפיקוח על מיסים וניהול של מחסני מזון, ציוד וחומרי גלם של הממלכה - תפקיד שהופקד בידיהם של פקידי מס מטעם שלטון. לאחר מכן, בימי האימפריה הרומית החלה להתקיים מערכת בנקאית של המדינה אשר נועדה למטרות מיסוי, ובה תועדו דוחות אישיים של נכסי האזרחים, הלוואותיהם והתחייבויותיהם השונות.
התפתחות החשבונאות המודרנית
החשבונאות המודרנית החלה למעשה במאה החמש עשרה באיטליה, עם התחלת השימוש בשיטת החשבונאות הכפולה אשר הומצאה במטרה לספק לסוחרים מידע עדכני ומיידי אודות רכושו והתחייבויותיו השונות של הלקוח. בתקופה זו גם החלו לעבור לשיטת חישוב במספרים הודיים אשר משמשים אותנו עד היום, והקלו על הרישום והחישוב בשיטת החשבונאות הכפולה. החשבונאות הכפולה התבססה על רישום כפול של כל פעולה פיננסית בצד החובה והזכות כאחד. שיטה זו הגיעה לאנגליה ולהולנד והיוותה כלי סחר בינלאומי יעיל שהתפשט מאירופה לכל העולם.
מקורות החשבונאות של ימינו
החשבונאות של ימינו מושתתת על כללים ושיטות מוסכמות עבור חישובים בהיקף מקומי וגלובאלי. בכל מדינה קיימים ארגונים ואיגודים הקובעים את תקינות החשבונאות, ועוקבים אחר מהלכה התקין. תחום זה מהווה כיום מרכיב מרכזי בכלכלת העולם, והינו חיוני לתחומי לימוד ובמקצועות רבים כדוגמת מנהל עסקים וכלכלה, ולמעשה מאפשר את הפעילות הכלכלית והפיננסית התקינה בעולם של ימינו.