אחד הדיונים המרתקים שמתנהלים בתקשורת הישראלית בדבר האוניברסיטאות הוא, האם יש צורך שכל אוניברסיטה וכל מכללה תחזיק פקולטה למשפטים. הדיון הזה עולה כל שנה, כאשר נערכות הבחינות ללשכת עורכי דין. אז מתבררת כמות הבוגרים למשפטים בישראל וכמה מהם מצליחים להשתלב בשוק זה.
הדיון בדבר השאלה, האם כל מכללה וכל אוניברסיטה צריכה פקולטה למשפטים היא שאלה שמעבר לדיון האקדמי. היא שאלה שטומנת בחובה היבטים חברתיים וכלכליים. לא מדובר כאן רק בהגשמת החלום הישן של האימא היהודייה, שהבן שלה יהיה עורך דין, אם בכלל חלום זה עוד מופיע בשנתה. מדובר בשאלה מורכבת הרבה יותר.
כיום בישראל יש יותר מ41 אלף עורכי דין . הערכה היא שתוך מספר שנים נחצה את החמישים אלף. חישוב פשוט מראה שבעתיד יהיה בישראל עורך דין על כל 140 אזרחים. מאחר וחלק גדול מהאזרחים הם כאלה שלא נדרשים לעורכי דין (תינוקות, ילדים וקבוצות שכלל לא מגיעות לעימותים משפטיים), אזי שאפשר לומר, שאכן יש אינפלציה בכמות עורכי דין בישראל.
נחזור לשאלה, האם כל מכללה וכל אוניברסיטה צריכה להחזיק פקולטה למשפטים. אלו שיטענו נגד, יציגו בוודאי את הנתונים שהצגנו קודם לכן, עם ההשפעות החברתיות שלהם. בוגרי משפטים שבמקרה הטוב יזכו לתנאים גרועים בגלל התחרות בשוק ובמקרה הרע הם בכלל לא יזכו להגיע לעבוד בתחום, משפטיזציה של החברה הישראלית כתוצאה מריבוי עורכי דין, זילות של המקצוע וכן פגיעה ביוקרה של לימודים אלו, בגלל שהם נלמדים בכל מכללה שהיא. כמובן שאפשר להוסיף לכך את הדוגמא של לימודי רפואה, אשר מוגבלים רק לאוניברסיטאות וכך יוצרים למעשה מגבילים את כמות הרופאים בארץ (לאחרונה פורסם שמשרד הבריאות שוקל לעלות רופאים יהודים ארצה, בגלל חסרון ברופאים, מה שאומר שטיעון זה אינו נכון).
אלו שיטענו שפקולטה למשפטים יכולה להיות בכל מכללה ואוניברסיטה שרוצים ללמד משפטים, יסבירו שהגבלה של תחום זה, תפגע בשכבות החלשות. ברגע שנהפוך את לימודי המשפטים ללימודים שרק מעטים יכולים להתקבל עליהם, באופן טבעי מי שיש לו יותר משאבים יוכל להצליח להתקבל בעוד אחרים לא. בנוסף יטענו, שהאינפלציה בכמות עורכי הדין שכולם מדברים עליה ויוצאים נגדה, דווקא תמורת למקצוע. היא מעודדת תחרות ובסופו של דבר הגורמים האיכותיים נשארים בעוד האחרים נפלטים מהתחום. כמו בכל תחרות אחרת בשוק.
חשוב להבהיר, שאין בארץ הגבלה על פתיחת פקולטה למשפטים. זאת להבדיל מפקולטות אחרות, דוגמא וטרינריה אשר יש רק אחת כזו בישראל. הסיבה היא, הן הביקוש הרב ללימודי עריכת דין והן העובדה שמדובר במקצוע שלא דורש מימון רב כמו מקצועות רפואה לדוגמא.
לסיכום, סביר להניח שוויכוח זה יימשך עוד זמן רב, ולא יוכרע גם אחרי שהאימא היהודייה תעדכן את החלום שלה ותודיע לבן שלה שהיא רוצה שהוא יהיה איש היי טק או רופא.
אתר תגובות הוא מדריך עסקים שמביא לכם בנוסף למאגר עסקים מלא ומעודכן גם תגובות שכתבו גולשים על העסקים המופיעים בו.
בתחום לימודי משפטים תוכלו למצוא עשרות עסקים ברחבי הארץ, כולל דירוגים של גולשים.