בס"ד
האם אתה מניח תפילין ?
רבים מאיתנו מניחים תפילין בכל יום, משקיעים כסף רב כדי לקנות תפילין מהודרות. האם אנו באמת מניחים תפילין לפי כללי ההלכה ? ישנם פרטים שלעיתים נראים שוליים, אך הם קריטיים כדי להניח את התפילין בצורה כשרה.
מלבד העובדה שעל התפילין להיות כשרות, ישנם שני נושאים קריטיים להנחה כשרה:
- מצבם של בתי התפילין.
- מיקום התפילין בשעת ההנחה.
בתי התפילין
יש לשים לב מספר נקודות, שחוסר הקפדה עליהם עלול לפסול את בתי התפילין.
דבר ראשון יש לשים לב שהבית שלם ללא פגיעה, בעיקר חשוב הדבר בפינות, שעלולות להיפגם ע"י מכה (נפוץ בעיקר בבית של ראש שמקבל מכה בשעת התפילה) או ע"י שפשוף (בעיקר בבית של יד אם לא משתמשים בעת ההנחה במגן המצורף לתפילין, הבית משתפשף מהשרוול).
פגיעה בפינות הבית מעבר לרמה של מילימטר בערך, נחשב לפגיעה בצורת הריבוע של הבית, ומכיוון שכך הוא פסול להנחה !! בית פגום ניתן לתיקון, דבר שצריך להיעשות ע"י איש מקצוע מיומן בכך, או במפעל התפילין.
בעיה נוספת מתעוררת ברצועות התפילין, רצועה של תפילין שהצבע התקלף ממנה, גורמת להנחה להיות פסולה. הדבר קורה לעיתים כאשר הרצועה מתחילה להתבלות, במיוחד ברצועה של יד במקום בו מהדקים את התפילין למעלה בזרוע, מקום זה משתפשף יום אחרי יום, דבר שגורם להתקלפות הצבע. חשוב לציין שמבחינת ההלכה, רצועה שהצבע מתקלף ממנה חמורה יותר מאשר אם התקלף הצבע של הבית עצמו. בימינו ניתן להשיג "רצועה שחורה", רצועה שצבועה שחור משני צדדיה, וכן כל עובי העור של הרצועה שחור לחלוטין, ולכן גם אם הצבע העליון מתקלף הרצועה עדיין שחורה. מכיוון שצבע הרצועה פוסל את ההנחה, אנו בחברת "מציון" משווקים תפילין אך ורק עם ה"רצועה שחורה".
דבר נוסף שיש להקפיד עליו הוא שהקשר של תפילין של יד יהיה צמוד לבית בשעת ההנחה (לפי חלק מהפוסקים, אסור שהקשר יזוז מהבית אפילו שלא בשעתה ההנחה, ובשעת ההנחה עצמה ברור שאם הקשר אינו צמוד לבית, הדבר פוסל את ההנחה), לכן חשוב לשים לב בשעה שמהדקים את הרצועה ליד, שהקשר לא יזוז ממקומו.
בתפילין נוסח ספרד, לרוב הקשר לא יזוז ממקומו, כיוון שבקשירה לפי נוסח ספרד, מעבירים דרך הבית את הלולאה שנוצרת כאשר עושים את הקשר בתפילין, כדי להכניס אותה צריך לרוב הרבה כוח, ולכן היא לא זזה ממקומה. הבעיה חריפה יותר בקשירה לפי נוסח אשכנז, שמעבירים דרך הבית את הרצועה ולא את הלולאה, ולכן היא משוחררת יותר, ועלולה בקלות לזוז ממקומה. כדי לפתור בעיה זו, ניתן להדק את הקשר לבית התפילין ורצוי להשתמש בגיד שכשר לתפירת התפילין.
מיקום התפילין
בשעת ההנחה יש להקפיד על הנחה כשרה מבחינת מיקום התפילין. אפילו חלק מהתפילין שנמצאות מחוץ למקום הראוי להנחה, פוסל את ההנחה.
בהנחת תפילין של ראש, יש להקפיד שהם נמצאות במרכז הראש (כדאי לבדוק מדי פעם שהם לא זזו ממקומם ימינה או שמאלה), יש להקפיד עוד שהתפילין אינם מונחות למטה ממקום שהשיער גדל בו בד"כ, (ולכן חשוב שלא להדק בכוח את התפילין ולמשוך אותם אל המצח, אלא להקפיד שהם נמצאות במקום שהשיער גדל בו בד"כ), גם מי שמתחיל להקריח, יכול להניח במקום שהיה בו שיער גם אם כעת אין שם שיער. עוד יש להקפיד שלא יזוז הבית רחוק מדי לאחור.
קשר התפילין של הראש, צריך להיות בשקע שמעל העורף במקום צמיחת השערות, ולא כמו שרבים מושכים אותו עד העורף ממש.
תפילין של יד יש להניח על השריר של היד, בד"כ ניתן לבדוק זאת כאשר מקפלים את היד ב90 מעלות, יש מרחק של שני אצבעות ממקום קיפול היד עד למקום שאפשר להניח בו תפילין. מקום ההנחה הוא החצי התחתון של השריר, ויש לוודא שהתפילין לא מונחות למעלה ממקום זה (לכיוון הכתף) מקום זה הוא די מצומצם, וראוי לוודא היטב שהתפילין מונחות במקומם. במקרה שאין לתפילין מקום בשום אופן, כגון ילד בר מצווה שהתפילין גדולות יחסית לאורך היד, ניתן לסמוך על פוסקים שסוברים שכל השריר כשר להנחה.
התפילין של יד צריכות להיות קשורות כך שכאשר היד מושטת מטה בית התפילין נוטה ללבו של האדם.