מעמד החתימה על חוזה רכישת הדירה החדשה הוא ללא ספק המעמד המחייב ביותר עבור שני הצדדים - רוכשי הדירה ומוכר הדירה, הקבלן. במקרה הזה, מזדמנת לרוכשים האפשרות לבקש עבור עצמם הטבות מסויימות שתהוונה הזדמנות להמנע מהוצאות נוספות בהמשך, וזאת על ידי כיסוי תרחישים עתידיים אפשריים.
בעת קבלת ההצעה מהקבלן ולפני החתימה על החוזה, כדאי להעלות למשא ומתן את הסעיפים הבאים:
1. שינויים ותוספות בדירה עצמה:
א. תוספת של 10 נקודות חשמל ו/או טלפון ו/או מאור ו/או נקודות מים ללא תוספת תשלום.
ב. אפשרות לשינוי בעיצוב הפנים של הדירה, כל עוד לא הושלמה בניית הרצפה ו/או הריצוף שלה. כדאי לפרט מה כוללים השינויים הללו, למשל: הזזת מחיצות פנים וגבס, נקודות חשמל, מים ואינסטלציה, מיזוג אויר ועוד.
ג. נקודות מים וגז במרפסת ללא תוספת תשלום.
2. כדאי לקבל התחייבות חוזית על פריסת תשלומים התואמת את יכולתכם הכספית, או לכל הפחות כזו המתקרבת ליכולת הזו.
3. בחוזי רכישת דירה חדשה מקבלן לרוב מופיעים סעיפים המאפשרים לקבלן לחלט את הסכומים שהופקדו בידיו כמקדמה או כמה שקרוי "דמי רצינות". נסו להתעקש על סעיף המאפשר לכם לקבל חזרה את הכספים הללו, או לפחות חלק מהם, במקרה שבו יבוטל החוזה או לא ייחתם.
4. בדקו היטב את כל הסעיפים המטילים עליכם תשלומים שונים ומשונים, כגון עלויות הנפקת הערבות הבנקאית, עלויות הרישום בלשכת המקרקעין ורישום הערות אזהרה, עלויות הוצאות משפטיות של הקבלן במקרים של סכסוכים משפטיים ועוד. את הסכומים המשפטיים, למשל, תוכלו להגביל בסכומים מוגדרים, וזאת על מנת לצמצם נזקים אפשריים.
5. החוק מחייב את הקבלן לשלם לרוכשים פיצויים במקרה של איחור במסירת הדירה כדלהלן: דמי שכירות של דירה בגודל ובמיקום דומים מוגדלים פי 1.5 עד לתקופה של 8 חודשים מתאריך המסירה המיועד, ופי 1.25 לאחר מכן. שימו לב כי סעיף כזה מופיע בחוזה ומחייב את הקבלן.
6. חשוב, במידה וזה אפשרי, בעת רכישת דירה חדשה מקבלן, לקבל מחירון שינויים אפשריים בדירה, במקרה ותרצו לבצע כאלה במהלך הבנייה. מחירון כזה יהווה עבורכם אסמכתא למחירים שתדרשו לשלם וימנע מהקבלן את האפשרות להפקיע מחירים.
7. שימו לב כי החוק מחייב את הקבלן לאחריות על ליקויים וכדאי שגם זה יצוין בחוזה המכירה.
לסיום, אפשרי ורצוי לחסוך בהוצאות הנוספות העלולות להווצר בהמשך. הקדישו תשומת לב ומחשבה לסעיפים חוזיים כאלה - לפני החתימה על החוזה.