בניה ירוקה היא שיטת בניה חדשנית אשר מטרתה המוצהרת היא ליצור מבנים אשר יחסכו באנרגיה חשמלית מצטברת בטווח הארוך וינצלו את השטח הפנוי בצורה האפקטיבית ביותר שניתן. בשיטה של בניה ירוקה נכללים מושגים רבים ודרכים שונות המשיגות את המטרה הזו.
במאמר זה נפרט מעט על אחד מן המושגים המרכזיים בשיטה של בניה ירוקה – בידוד תרמי ומסה תרמית. מהו בידוד תרמי? מדוע הוא אפקטיבי וחסכוני בטווח הארוך וכיצד משיגים אותו? על כך ועוד, בהמשך.
בניה ירוקה – בידוד תרמי ומסה תרמית
המושגים הללו הינם למעשה מאפיינים בחומר אשר קשורים ביכולת בידוד שלו. ישנם חומרים חסינים נגד תנאי אקלים קיצוני וישנם חומרים שקור וחום עוברים דרכם בקלות. מן הסתם, חומרי גלם שהם חסינים נגד חדירת אקלים אליהם מבודדים יותר וחוסכים מאיתנו את הצורך להשתמש במוצרים חשמליים על מנת להגיע לטמפרטורה אופטימאלית עבורינו.
יכולת הבידוד של חומר מסוים נמדדת על ידי נתון הנקרא מקדם ההתנגדות התרמית. לאויר ישנה יכולת בידוד גבוהה יחסית. לכן, כאשר חומר כולא בתוכו כמות גדולה יותר של אויר, כך מקדם ההתנגדות התרמית שלו יהיה גבוה יותר והוא ייחשב לחומר מבודד טוב יותר.
בניה ירוקה- חומרים מבודדים
ישנם לא מעט חומרים מבודדים המשמשים ליצירת מבנה בשיטה של בניה ירוקה כאשר העיקריים והבולטים ביניהם הם: קלקר, צמר, סיבים צמחיים, איטונג, אבן וולקאנית ועוד.
בניה ירוקה- מסה תרמית
מסה תרמית הינה נתון שמייצג את יכולתו של חומר גלם מסוים לאגור חום ועומדת ביחס ישר לצפיפות החומר. כלומר, ככל שמסת החומר גבוהה יותר כך צפיפות החומר גבוהה יותר. בעוד שחומר מבודד אינו מאפשר חדירת חום אליו, מסה תרמית דווקא קולטת אותו ומשנה את הטמפרטורה לגבוהה בהדרגתיות.
בניה ירוקה- חומרים בעלי מסה תרמית גבוהה
החומרים שנחשבים לבעלי מסה תרמית גבוהה הם אבן, זכוכית, מים ובטון מוצק.
אז באילו חומרים יש להשתמש על מנת לבנות מבנה בשיטה של בניה ירוקה הלכה למעשה?
שימוש מושכל שיביא במשך הזמן לחיסכון אנרגטי משמעותי, משלב בין חומרים בעלי בידוד תרמי לבין חומרים בעלי מסה תרמית. למה הכוונה? ניתן דוגמא רלוונטית שמשתמשים בה המון בבניית מבנים ירוקים- הקיר המשולב. בקיר כזה יכסו חומרים בעלי בידוד תרמי את חלקו החיצוני וחומרים בעלי מסה תרמית בצידו הפנימי.