בקרב אנשים המתכוונים לפצוח בלימודים אקדמיים קיימת אי ידיעה בסיסית לגבי חשיבותן של בחינות הבגרות לעומת הפסיכומטרי. הסוגיות העומדות בפני כל מחזור לימודים עוסקות למשל בשאלה מה חושב יותר -בגרות במתמטיקה ברמת חמש יחידות, תעודת בגרות מעולה או ציון גבוה בפסיכומטרי? אלו הן שאלות נכונות וחשובות, המהוות חלק ממכלול ההכנות והשיקולים לקראת קבלה למגמת הלימודים המבוקשת לתואר ראשון.
הגדרת הבחינות
לפני שנדון בשאלה מה חשוב יותר, נכיר את ההגדרה המדויקת של כול אחת מהבחינות:
- בחינות בגרות- אלו הן בחינות של משרד החינוך המתקיימות כחלק מתוכנית הלימודים בבתי הספר התיכוניים.סיומן המוצלח מעניק לבוגרים תעודת בגרות המשמשת ככלי הערכה ומיון למוסדות להשכלה גבוהה בישראל, וכמו כן הן משמשות כתנאי בסיסי הנדרש במקומות עבודה רבים.
- בחינת פסיכומטרי – זוהי בחינה המועברת על ידי המרכז הארצי לבחינות והערכה, ומשמשת כאמצעי סינון עבור המוסדות להשכלה גבוהה בארץ.
אז מה יותר חשוב -בגרות או פסיכומטרי ?
התשובה לשאלה זו היא ששתי הבחינות חשובות, מכיוון ששתיהן מהוות קריטריון קבלה אל מרבית האוניברסיטאות בארץ. מי שאין לו תעודת בגרות מלאה לא יוכל להתקבל אל מרבית הפקולטות, ומי שאין לו ממוצע ציונים גבוה עם העדפה ליחידות מוגברות במקצועות האנגלית והמתמטיקה, לא יוכל להתקבל לפקולטות המבוקשות. גם ציון במבחן הפסיכומטרי נדרש במרבית מוסדות להשכלה גבוהה, וככול שהפקולטה יותר מבוקשת כך הציון הפסיכומטרי הנדרש עבורה עולה. יש לציין כי על פי רוב ניתנת העדפה לציוני הפסיכומטרי על פני הבגרויות בחישוב ציון הסף. יחד עם זאת, חשוב לתת את הדעת על כך שקיימות מגמות ומכללות בהן אין צורך בתעודת בגרות או בציון מבחן פסיכומטרי, אך לרוב מדובר במגמות פחות מבוקשות. כמו כן, אם הצלחתם להוציא ציון נדיר שמעל לשבע מאות נקודות בפסיכומטרי יש סיכוי טוב שיוותרו לכם על תעודת בגרות גם במגמות מבוקשות, אך פחות סביר להניח שיוותרו לכם על פסיכומטרי גם עם תעודת בגרות מבריקה. לסיכום, למרבית המועמדים עדיף להיות בעלי תעודת בגרות טובה וגם ציון פסיכומטרי גבוה.