על אף ההסכם שנחתם בין המחוקקים הדמוקרטיים לעמיתיהם הרפובליקניים, אשר מנע הלכה למעשה את ההדרדרות מהצוק הפיסקלי, הרי שגם היום עומדים בפני ארצות הברית שורה של אתגרים כלכליים כבדי משקל. ואף על פי כן, נדמה לי כי עוד מוקדם להספיד את וושיגנטון.
מאת: בארי בן זאב
לפתור את בעיית הגרעון
ארצות הברית הצליחה לצאת באופן חלקי מהמשבר של שנת 2008 ונכון להיום צומח המשק האמריקאי ברמה סבירה של 2.5% עד 3% כאשר גם שיעור האבטלה נמצא בירידה מתונה ומתמשכת. לצד כל אלה ניתן להזכיר את העובדה שככל הנראה – משבר הנדל"ן בארצות הברית כבר מאחורינו וכי שוק תעשיית הרכב התאושש ושוקם – במיוחד לנוכח העובדה שחלק מהייצור שהתבצע במדינות אחרות חזר לארצות הברית. במילים אחרות, יש לאמריקניים לא מעט סיבות להיות אופטימיים.
בטווח הבינוני והארוך ארצות הברית תצטרך לפתור באופן את בעיית הגרעון התקציבי הרובץ לפתחה, ובדיוק בנקודה הזו ישנם חילוקי דעות קשים בין הנשיא אובמה לבין חלק ניכר מחברי הקונגרס הרפובליקניים. הנשיא מעוניין בשילוב של קיצוצים בתקציב (במיוחד בתקציב הפנטגון) יחד עם העלאת המיסוי על העשירים. מהלך דומה בוצע על ידי ביל קלינטון בקדנציה הראשונה שלו – ואף הביא לפריחה כלכלית.
מנגד, הרפובליקנים חפצים בקיצוץ תקציבי שמתמקד דווקא בביטוח הבריאות, בביטוח הלאומי ובדמי האבטלה – ואף מביעים התנגדות נחרצת להעלאת המיסוי על העשירים.
סין אמנם נמצאת בעלייה – אך לפניה עוד מבחן משמעותי
העתיד לא כל כך קודר. נשיא ארצות הברית ברק אובמה
באופן טבעי, המבנה החוקתי בארצות הברית מונע מהנשיא אובמה את האפשרות לחוקק חוק זה או אחר מבלי לקבל את הסכמת שני בתי הקונגרס למהלך. אי ההסכמה המתמשכת בדבר הצעדים שבהם יש לנקוט להקטנת הגרעון מעיבים על הסיכוי לפתור את הבעיה במהירות המתבקשת. על אף כל הבעיות הללו, אחד המרכיבים העיקריים שמהם יכולים האמריקניים לשאוב עידוד בעת הזו הוא הירידה הצפויה בתלות של ארה"ב בייבוא הנפט מהמפרץ הפרסי. הפיתוחים הטכנולוגיים שקרמו עור וגידים בארצות הברית מסייעים במציאתם של מרבצי גז ונפט כלואים שיהיו מוכנים לשימוש פעיל בשנים 2018-2020 לערך. תהליכים חיובים אלו הם בעלי חשיבות לא פחותה לטעמי מבעיית הגירעון שתיפתר בדרך זו או אחרת.
אני לא שותף לתחזיות הדיסטופיות בנוגע לעתידה של ארצות הברית ואני מאמין כי התחזית לפיה היא תרד מגדולתה ונכסיה בגלל הבעיות שהזכרתי קודם לכן, הנה בבחינת מסקנה מוטעית וחפוזה שכן היא לא לוקחת בחשבון את העובדה שהבעיות שנוצרות בארצות הברית ב-40 השנים האחרונות נובעות בחלקם הגדול מהגרעון ומהתלות הבעייתית של ארצות הברית באנרגיה במזרח התיכון.
אין כל ספק בכך שסין נמצאת בצמיחה הבאה לידי ביטוי בעיקר בשיפור איכות החיים של מעמד הביניים. ברור שכבר היום סין היא כמובן מעצמה כלכלית, אך יחד עם זאת, אין לה "בעיות" של קונגרס ונשיא שכן מדובר כמובן על דיקטטורה פוליטית וכלכלית.
לעניות דעתי, בשני העשורים הקרובים יהיה מעניין לעקוב אחר השאלה האם הכלכלה הסינית תוכל להמשיך ולהתפתח מבלי שתתקיים בסין כל דמוקרטיה מינימלית.
בארי בן זאב - לשעבר בכיר בהנהלת בנק הפועלים וכיום מספק שירותי ייעוץ ואסטרטגיה עסקית לחברות ישראליות
בזירה הבינלאומית ולמשקיעים בארץ ובחו"ל.
בארי בן זאב צבר במהלך הקריירה ניסיון רב בתחום עסקאות הנדל"ן וליווה יזמים, משקיעים ורוכשים בעשרות פרויקטים בישראל ובחו"ל.
פרטי קשר:
אימייל: barry@woolfson-c.com
טלפון: 0544-976500