תואר ראשון, המכונה תואר בוגר, מקנה במרבית המקרים תעודת B.A (Bachelor degree), המעידה על סיומם המוצלח של לימודים אקדמיים במסלול ובמוסד המוכרים על ידי המועצה להשכלה גבוה בישראל. תואר זה מוענק במגוון גדול של מקצועות ותחומי לימוד, כדוגמת לימודי חשבונאות, הנדסה, גיאוגרפיה, היסטוריה ופסיכולוגיה, ומסופק על ידי מכללות ואוניברסיטאות הפזורות בכל רחבי הארץ.
תנאי קבלה ללימודי תואר ראשון
במרבית המקרים תנאי הסף ללימודי תואר ראשון מצריכים תעודת בגרות מלאה וציון בבחינה הפסיכומטרית. גובה הציונים הנדרש משתנה בין המוסדות והפקולטות השונות, ובמקרים רבים הינו תוצאה של היצע וביקוש, כך שככל שהמגמה ומוסד הלימודים הינם מבוקשים יותר כך תנאי הקבלה אליהם גבוהים יותר. דוגמא לכך מהווים לימודי מנהל עסקים באוניברסיטת תל אביב הידועים כמגמה בעלת מוניטין באחת האוניברסיטאות המבוקשות בארץ. בנוסף לציוני הבחינות ישנן מגמות הדורשות גם ראיון אישי, ניסיון בתחום ו/או הצגת תיק עבודות. מאידך, קיימות מספר מכללות המקלות בתנאי הקבלה ובחלקן אף אין צורך בתעודת בגרות מלאה או בציוני פסיכומטרי. דוגמא לכך הינה האוניברסיטה הפתוחה שאיננה דורשת תעודת בגרות או פסיכומטרי, אלא רק היותו של התלמיד אזרח מדינת ישראל.
מבנה הלימודים לתואר ראשון
לימודי תואר ראשון נמשכים שלוש שנים במרבית המקצועות, אך קיימות גם פקולטות שתוכנית הלימודים בהן ארוכה יותר ונמשכת ארבע שנים ואפילו חמש שנים, כדוגמת לימודי הנדסה ומסלול לימודי חשבונאות. הלימודים עצמם מחולקים לשני סמסטרים בכל שנה המתפרסים על פני כעשרה חודשים. הזכאות לתואר ראשון כרוכה בהשלמת כל דרישות החוג המחושבות בנקודות עבור קורסים הנלמדים במסגרתו, ונעות בין מאה ועשרים למאה נקודות לכלל שנות הלימוד. הקורסים עצמם מחולקים לקורסי חובה ובחירה, כאשר שהציון עבורם ניתן על פי מבחנים או עבודות. כמו כן, על מנת לקבל את התואר יש צורך להגיש עבודות סמינריוניות, ובחלק מהמגמות נדרשת תקופת התמחות מעשית או הגשת פרויקט גמר.