רכישת דירה עשויה להיות אחת מהעסקאות החשובות בחיינו. אנו משקיעים את מירב כספנו בקורת גג שבהרבה מקרים אמורה ללוות אותנו למשך החיים כולם או לפחות לתקופה ארוכה. לכן, יש להפעיל שיקול דעת מעמיק ולהשקיע זמן בבדיקות יסודיות הנחוצות למניעת הפתעות לא נעימות בהמשך. להלן מספר עצות חשובות שיסייעו לכם בכך:
א. בחירת הדירה: לפני שתחליטו על הדירה שתרצו לרכוש – כדאי לקבל החלטה על איזור המגורים הרצוי. לכל אחד השיקולים שלו בבחירת סביבת המגורים וכדאי להשקיע זמן בבדיקת האיזור שנבחר: סיירו במקום, בדקו אם רמת השירותים מספקת אתכם (בתי ספר, תחבורה ציבורית, תחזוקה וכו'), ושוחחו עם תושבי השכונה כדי לשמוע חוות דעת שונות.
לאחר כל אלה בדקו את התכניות העתידיות לבנייה בסביבה – האם מתוכנן מרכז מסחרי בשכונה, כביש ראשי, שיפוצים וייעודים שונים שהוחלטו עבורה וכו'. את אלה תוכלו לבדוק בוועדה המקומית לתכנון ובנייה הנמצאת בכל רשות מקומית (תב"ע).
כעת, לבחירת הדירה עצמה: השקיעו זמן בבדיקת מיקום הדירה בסביבה, האם היא קרובה למפגעים שיציקו לכם בהמשך כמו כבישים סואנים, מתקנים לפינוי אשפה, וכדומה. בנוסף, בדקו האם מיקום הדירה בבניין מספק אתכם. זכרו שלכל קומה היתרונות והחסרונות שלה – בקומה התחתונה תהנו מגישה קלה ומהירה לדירה, אך גם תהיו חשופים לעוברים ושבים שברחוב, הקומה העליונה מספקת לא מעט פרטיות, אך עלולה להיות בעלת קשיי נגישות (בייחוד אם אין מעלית בבניין), וחשופה למפגעים שעלולים לקרות על גג הבניין.
ב. דברים שחשוב לבדוק לפני ביצוע הרכישה: אם אתם רוכשים דירה חדשה מקבלן, בדקו שהוא רשום כחוק בפנקס הקבלנים. כמו כן, בקשו לראות את רשיון בתוקף ושהוא מתאים לעבודות שהקבלן מתכנן לעשות: הרשיון מציין את העבודות שביכולתו של הקבלן לעשות, מהו סיווגו הכספי, ובאילו ענפים מותר לו לעסוק. בקרו גם בבניינים ודירות קודמים אותם בנה הקבלן על מנת להתרשם מאיכות העבודה והגימור.
עניין חשוב נוסף שיש לבדוק לפני הרכישה הוא בעלות על הקרקע. בדקו בלשכת רישום המקרקעין שהקרקע עליו נבנה הבניין היא בבעלות הקבלן ושאין על הקרקע חובות שעבוד או עיקולים מסוגים שונים. עוד דבר שחשוב לבדוק הוא אישור מנציבות מס הכנסה ומס רכוש – שבו אין מניעה לרישום הדירה על שמכם.
שימו לב כי לקבלן יש היתר בנייה חוקי מהרשות המקומית. בעת שיוצג לכם היתר הבנייה בדקו שמצויינים בו גוש, חלקה, ותת-חלקה שמתואמים את נתוני הבניין שבהקמה. בשום אופן אל תרכשו דירה בבניין שלא הוצא לגביו היתר בנייה כחוק.
אם הקרקע בבעלות המנהל – בדקו אם עברה היוון. אם לא, ייתכן שתצטרכו לשלם דמי היוון ודמי חכירה והסכמה בהמשך – תשלומים שעלולים להגיע לסכומים גבוהים.