אבחון הפרעות קשב בשינה- חיים ללא מנוחה
הפרעות קשב וריכוז, הנקראות, בקיצור, ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), היא בעיה עצבית שמביאה לידי כך שהלוקים בהן, במידה קלה יותר או פחות, סובלים מחוסר יכולת להתרכז לאורך זמן, להשלים משימות ולעמוד ביעדים, הם אימפולסיביים וחסרי מנוחה, וכל אלו מביאים לשלל תופעות שליליות המשפיעות, בהכרח, על התפקוד היומיומי ועל ההתנהלות הנורמטיבית. מאפייני הפרעת קשב וריכוז מתחילים כבר מגיל הילדות, וככל שמגלים ערנות רבה יותר, מאתרים את התסמינים ומתחילים בטיפול מתאים, כך איכות החיים של הילד משתפרת והולכת, וכך גם עתידו.
אחד מהמאפיינים הבולטים והבעייתיים ביותר מתוך כלל התסמינים של הפרעות קשב הוא בעיית השינה, או, ליתר דיוק, חוסר היכולת לישון ברצף ולישון עמוק (מחזורי REM ארוכים). בכל הנוגע לאבחון הפרעות קשב והקשר שלהן לשינה טובה, יש בעיה להגדיר האם חוסר ההירדמות או חוסר היכולת לישון לאורך זמן מספק (6-8 שעות שינה רצופות) הם הסיבה לירידה ביכולות הקשב והריכוז היומיומיות או שמא מדובר על ההפך, ועצם קיימות ההפרעה, עם כל מה שהיא גורמת למערכת הנוירולוגית שלנו, מביאה לידי חוסר יכולת לישון.
אבחון הפרעות קשב בבעיות שינה יכול לפתור מצבים קשים של עייפות כרונית לאורך היום, כאבי ראש ועיניים, חולשה פיזית הנובעת מעייפות הגוף וכמובן חוסר יכולת להתרכז, ללמוד, לבצע משימות ולעמוד בלחצי זמן, הנדרשים מכל אחד ואחת מאיתנו, בין אם אנו תלמידי בית ספר, סטודנטים, חיילים או אנשים עובדים המנהלים קריירה ומבקשים להתפתח ולהתקדם בה.
סימפטומים של הפרעות בשינה, היכולים להעיד על סוג של הפרעת קשב מסוימת, עלולים להופיע כבר אצל תינוקות, הזקוקים, באופן טבעי, ליותר שעות שינה רצופות ועמוקות על מנת להתפתח מבחינה פיזית, רגשית וקוגניטיבית. חשוב להקפיד, כבר מגילאים אלו, להבחין באלמנטים של חוסר שקט, אימפולסיביות בתנועות הרגליים בשעות השכיבה במיטה, הסתובבויות מרובות ואפילו נחירות, כל אלו יכולים להוות סוג של אבחון הפרעות קשב.
אבחון הפרעות קשב בגיל צעיר יכול למנוע מצב של התדרדרות כללית בכל תחומי החיים, הן הסוציאליים והחברתיים והן הפרסונאליים והאישיים. עם מנוחה נכונה, שקט נפשי, רוגע פנימי והורדת הלחץ האימפולסיבי, גם הפרעת הקשב החריפה ביותר יכולה להפוך לנסבלת ולכזו שניתן לחיות עמה בהרמוניה.