עולם כיבוי האש מורכב מהרבה מאוד ציוד, שבלעדיו יכולנו להימצא פעמים רבות במצב של סכנת חיים ברורה ומיידית. למזלנו, התפתחות הידע והטכנולוגיה מאפשר לייצר היום אביזרים חדישים ומתקדמים, שיכולים להתריע על דליקה שפורצת במקום מסוים בשלב מאוד מוקדם, דבר שמסייע לנו מאוד למנוע נזקים חמורים ברכוש, ובמקרים רבים - גם בנפש. הנה לפניכם סקירה קצרה של ציוד גילוי וכיבוי אש שעומד לשירותנו היום, ושחשוב שיותקן בעסקים, בבתים פרטיים ובכל חלל סגור.
גילוי אש - מקדימים תרופה למכה
במקרים רבים שבהם התרחשו מצבים מסכני חיים, אנשים רבים אומרים את המשפט: "לו רק יכולנו לדעת". הידע המוקדם מאפשר לנו להיערך ולהתמודד עם המצב בצורה הרבה יותר מושכלת, נכונה ויעילה, יהא חמור וקשה ככל שיהיה. לכן, על מנת להיות ערוכים ומוכנים לכל צרה שלא תבוא, חשוב מאוד להצטייד בציוד גילוי אש, שמאפשר לנו לדעת ששריפה פרצה במקום בשלב מוקדם ולהיערך בהתאם.
- ספרינקלרים - המערכת המתקדמת שמשתייכת גם לקטגוריה של ציוד גילוי אש וגם לקטגוריה של ציוד כיבוי אש. מדובר במערכת של מתזים המותקנים בקצותיהם של צינורות שמותקנים על קירות המבנה. כל מתז מכוסה במבחנת זכוכית שבתוכה יש נוזל שמתפשט כתוצאה מחום. כאשר פורצת במקום שריפה והטמפרטורה עולה, הנוזל במבחנות מתפשט וגורם להתפוצצות המבחנה ולהתזת המים הזורמים בצינורות דרך המתזים אל עבר האש. התוצאה - מניעת התפשטות השריפה עד להגעת כוחות הכיבוי, ובחלק מהמקרים אף כיבויה המלא.
- גלאי עשן - גלאים המותקנים על תקרות המבנה ואשר החיישנים המותקנים בהם מזהים את קיומו של עשן במקום. ברגע הזיהוי הגלאים מתחילים לצפצף וכך מיידעים את כל הנמצאים במקום שפרצה שריפה ומאפשרים להם להיערך בהתאם. את הגלאים המתקדמים ניתן היום לחבר למערכות אזעקה, שאותן ניתן לתכנת כך שישלחו קריאה בין היתר גם לכוחות הכיבוי ויזעיקו אותם למקום. התוצאה - השתלטות מהירה על האש מצד הנמצאים במקום וכן הגעה מהירה של כוחות כיבוי האש.
- גלאי טמפרטורה וגלאי להבה - גלאים הפועלים בדומה לגלאי העשן, רק שהם מזהים עלייה בטמפרטורה. קיימים גם גלאי להבה שמזהים את להבות האש עצמן, והם מתאימים יותר לשטחים פתוחים או לחללים מאוד גדולים.
כיבוי אש - ידע זה כוח
- גלגלון כיבוי אש - הצינורות המותקנים בארונות הכיבוי האדומים שמוכרים לכולנו. מדובר בצינורות ארוכים מאוד שמאפשרים הגעה למקום השריפה גם מבלי להתקרב אליה יתר על המידה. המים זורמים בצינורות בלחץ גבוה וביכולתם לכבות גם שריפות גדולות יותר או לפחות לסייע למניעת התפשטות השריפה עד להגעת כוחות הכיבוי.
- מטפים - בכל חלל סגור חשוב מאוד לדאוג שיימצאו מטפים המכילים את החומר המתאים לחומרים הדליקים שקיימים במקום (אבקה, מים, קצף, גז וכד'). באמצעות המטפים ניתן לכבות שריפות קטנות ולמנוע את התפשטותן, ולכן חשוב מאוד לבצע בדיקת תקינות תקופתית שלהם ולהיות בטוחים שהם מוכנים לפעולה.
חשוב מאוד שכל מי שנמצא במבנה ידע בדיוק היכן נמצא ציוד כיבוי האש, על מנת שבמקרה הצורך כל אחד מהאנשים יוכל לסייע בהשתלטות על האש ובמניעת הנזקים החמורים שהיא עלולה לגרום. חשוב מאוד לקיים הדרכות בטיחות במקומות עבודה ובכלל, שבמהלכן יוסבר בדיוק כיצד להשתמש בכל אחד מהאביזרים, בתקווה, כמובן, שלא נזדקק. בהצלחה!