בעלי עסקים רבים בישראל מקבלים צקים דחויים עבור שירותים אשר הם מספקים. זו שיטה נפוצה ולגיטימית במחוזותינו.
לא פעם בעל העסק חייב את הכסף במזומן על מנת לבצע את עבודתו.
כאן שירות ניכיון שיקים נכנס לתמונה.
בניגוד לתדמיתו השלילית, ניכיון צ'קים הוא פעולה משפטית לגיטימית. מדובר בהקדמת פירעון של צ'ק דחוי, אם אנו זקוקים מיידית לכסף מזומן תמורת הצ'ק הדחוי.
זהו שירות שניתן לקבל בכל הבנקים וגם מ"נותן שירותי מטבע" - כלומר אדם או גוף פרטי שקיבל רישיון לכך ומפוקח על ידי משרד האוצר. דבר זה מעיד על החוקיות שבשירות.
מסקנה, אין לפחד משירות ניכיון שיקים!!!
זהו תהליך חוקי לחלוטין וניתן להסתכל עליו כעזרה פיננסית לכל דבר.
נניח כי אני קבלן שיפוצים שקיבל תשלום בסך 35,000 שקל עבור עבודה בצ'ק דחוי לחודשיים.
אם אני זקוק לכסף מיידית, כדי שאוכל לשלם שכר לעובדים ולחומרי הבניין, עומדת ברשותי האופציה לבצע ניקיון צקים. אני ניגש לבנק או לנותן שירותי המטבע ומציג את הצ'ק. אם הצ'ק כשר, אני אקבל סכום נמוך מעט מ-35,000 ש"ח, למשל 34,500 שקל במזומן ובכך נותן שירותי הניכיון גזר לעצמו רווח של כ- 500 שקלים.
חשוב לציין שהסיכון בגין אי פירעון הצ'ק נופל עלי. למשל, אם לאחר חודשיים מתברר שהצ'ק חזר, מכיוון שבחשבון של כותב הצ'ק אין כסף או כי הצ'ק בוטל מכיוון שלא ביצעתי את העבודה כנדרש, אני זה שיחוייב להחזיר את הכסף לנותן שירותי הניכיון.
האינטרס העסקי של נותן שירותי ניכיון שיקים הוא לקבל צ'קים כשרים ולתת את תמורתם במזומן. אם יש חשש שהצ'קים מזויפים או שהם עתידים לחזור, פעולת הניכיון לא תאושר.
כדי להבטיח שמדובר בשיקים כשרים למהדרין, משתמשים הבנקים ונותני שירותי ניכיון במאגרי נתונים של בעלי הצקים, כמו היסטוריית אשראי. אם כותב הצ'ק הוא בעל עבר בעייתי או נקלע לקשיים, סביר שלא תוכלו לקבל שירות זה.
תקופת הניכיון המקובלת בישראל היא 2-4 חודשים.