תמ"א 38 היא תוכנית בעלת מטרה ברורה – להתמודד עם הסיכון התמידי שקיים במידה ותפקוד את מדינת ישראל רעידת אדמה. מדינת ישראל יושבת על השבר הסורי-אפריקאי, מקום שידוע לפורענות בכל הנוגע לרעידות אדמה. על פי מדינת ישראל, המבנים שנחשבים "כמבנים בסיכון" הם מבנים שנבנו לפני שנת 1975 משום שעד שנה זו, בישראל לא היה בעצם שום תו תקן שהתאים לרעידות אדמה.
במסגרת תמא
במסגרת תמא 38 המטרה, כאמור, היא להפוך את אותם מבנים מסוכנים למבנים עמידים ובטיחותיים. אין על כך שום ספק שתוכנית המתאר הארצית היא תוכנית יקרה מאוד שרוב בעלי הדירות לא יצליחו בשום צורה לממן בעצמם ועל כך, הוגי התוכנית חשבו על פיתרון הוגן ומשתלם לכל הצדדים – אלו שיבצעו את עבודות החיזוק לצד ההטבות הנוספות יהיו קבלנים.
אז מה יצא לקבלנים מעבודות החיזוק? ובכן, בתמורה לעבודות החיזוק וההטבות הנוספות מהן ייהנו הדיירים, הקבלנים ייהנו מזכויות הבנייה. הקבלן יוכל לבנות עד כשתי קומות נוספות על גג המבנה. הקבלנים שימכרו את המבנים שבנו לא רק ייהנו מכיסוי של עלויות חיזוק ושיפוץ המבנה אלא יוכלו ליהנות מרווח כלכלי הרבה יותר גדול.
תמא 38 – ממה הדיירים נהנים?
אז ממה בעצם הדיירים נהנים במסגרת תמא 38? ובכן, במסגרת תמ"א הדיירים לפני הכל נהנים מהגנה על חייהם. רעידת אדמה היא איננה משחק ועל אחת כמה וכמה כאשר מדובר על רעידת אדמה בעת מגורים במבנה לא בטיחותי. מעבר לכך, הדיירים ייהנו משיפור איכות החיים לצד עלייה משמעותית בערך הנכס (עלייה של כ-15%-30% מבלי שיצטרכו להוציא כסף מכיסם).