בגרות אקסטרנית נלמדת במסגרת חיצונית פרטית, ונמצאת באחריות השלוחה לנבחנים אקסטרניים של משרד החינוך. מסלול זה שונה במהותו ממסלול הבגרות האינטרני, אך בסופו של דבר שניהם מספקים את הכלים הדרושים לשם קבלת תעודת בגרות מלאה. לאורך השנים גדל בהדרגה מספר של בתי הספר הפרטיים שמציעים הכנה ולימודים לקראת הבגרויות האקסטרניות, ולכן ניתן למצוא כיום על נקלה מוסד מתאים בסמוך לאזור המגורים.
מי זכאי לגשת לבגרות אקסטרנית
בבגרות אקסטרנית ניתן להיבחן רק מגיל שש עשרה, ולכך זכאי מי שלא סיים שתיים עשר שנות לימוד בבית ספר, או מי שסיים לימודים אלו אך לא ניגש לבגרויות. בנוסף זכאים תלמידים שבית ספרם אינו יכול להגיש למסלול הבגרויות בו הם מעוניינים, כדוגמת מי שלמד בישיבה ולא הוגש לבגרויות במסגרת זו,או תלמיד המעוניין לעבור ממגמה טכנולוגית או מקצועית למגמה עיניות שאיננה קיימת בבית ספרו.יש לציין כי מי שעדיין לומדים בבית ספר ציבורי וניגשו במסגרתו לחלק מבחינות הבגרות משויכים הלכה למעשה למסגרת האינטרנית. ואולם, אלו המעוניינים להיבחן במסגרת אקסטרנית בשל נסיבות טכניות או פדגוגיות, כדוגמת מצב שבו בית הספר רחוק ממקום המגורים, יכולים להירשם בשלוחה האקסטרנית בתור משפרי ציון. כך מתאפשר לתלמידים האינטרניים להיבחן במתכונת אקסטרנית בחלק מבחינות הבגרות.
ייחודה של הבגרות האקסטרנית
ההבדל המהותי שבין ציוני בגרויות של תלמידים אקסטרניים לעומת אינטרניים, הוא שציוני הנבחנים האקסטרניים מורכבים רק מציוני בחינת הבגרות ואינם כוללים ציונים פנימיים, המכונים ציוני מגן. כמו כן, נבחנים אלו אינם נדרשים לציון עובר במקצוע חינוך גופני אשר תלמידים אינטרניים הינם מחויבים בו על מנת לקבל תעודת בגרות. קיימים מקצועות בחירה שאין באפשרותם של תלמידים אקסטרניים להיבחן בהם, כדוגמת לימודי חמש יחידות בביולוגיה, וחשוב לציין שהמעבר למסלול לימודים אקסטרני אינו הפיך, לכן חשוב לשקול בכובד ראש את כל השלכותיו.