משפחות רבות בישראל נקלעות לקשיים כלכליים רציניים שקשה לראות את דרכם החוצה. רבים נמצאים במצב של אוברדרפט רציני, יש להם חובות לבנק, לחברים, ולבני משפחה. הם חשים שנקלעו למערבולת שקשה לצאת ממנה. חלקם אף מסתבכים בחובות לשוק האפור או נמצאים בהליכים משפטיים מול הבנק או חברת האשראי. במקרים רבים מדובר במשפחות נורמטיביות, שמצבן רק הולך ומתדרדר אם לא יעשו שינוי דרסטי כדי לצאת ממעגל הקסמים הזה.
זה לא עוני – זו מחלה
במקרים רבים מדובר במשפחות נורמטיביות שנקלעו לסיטואציה שרק הולכת ומחריפה מיום ליום. חלקן אף משתכרות היטב. אך העולם המודרני מציע לנו כל כך הרבה פיתוים, אפשרויות, מבצעים, הבטחות שאם לא נעצור לרגע כדי להחזיר לעצמנו שליטה על מהלך חיינו, המצב רק יחמיר. לפעמים אירוע טראומתי כמו במקרים שהבנק לוקח למשפחה את הבית עקב אי תשלום משכנתא גורם לאנשים להתעשת ולהתחיל לתת חשיבות לנושא של ניהול תקציב משפחתי מאוזן.
עולם משתנה
העולם המודרני מוצף במוצרים ושירותים שנותנים לנו את התחושה שאי אפשר בלעדיהם. מגוון תוכניות האשראי והתשלומים מפתים אותנו להאמין שזה לא יקר, ועד מהרה אנו מוצאים כי איבדנו שליטה. שכחנו מהי צרכנות נבונה וקשה לנו לנהוג חיסכון בהוצאות שלנו. עד סוף שנות השמונים מציאות כזו לא היתה קיימת. הבנקים נתנו למשפחות שירותים מצומצמים גם בתחום האשראי, אך מאז פרחו בארץ עסקים רבים שמציעים לנו אפשרויות עצומות לרכישת מותרות.
ללא כיסוי
גם עולם הפרסום נעשה אגרסיבי ומשתמש בכל אמצעי התקשורת המפותחים כדי לפתות אותנו לקנות מותגים. אפשרויות הבילוי התרחבו, התרבות החומרית מושלת בכיפה ואנו חשים לכודים במלכודת. אנו מתפתים לרכוש מוצרים שבסופו של דבר צריך לשלם עליהם, גם אם נרכשו ב-36 תשלומים. אם נוסיף לכך תשלומים שאנו חייבים לשלם לרשויות כמו חשבונות חשמל ומים, תשלום משכנתה או שכר דירה, נגיע מהר למצב שאנו חיים בלי כיסוי.
עם הרגליים על קרקע המציאות.
הדרך לרדת מקרוסלת האימה הזו היא להחזיר לעצמנו את השליטה על מאזן ההוצאות וההכנסות שלנו. ללמוד מחדש כיצד להנהיג חיסכון בהוצאות ולהימנע מהוצאות מיותרות. עלינו ללמוד כיצד לא להיסחף אחרי כל פיתוי, מבצע והבטחה ולקנות רק מה שאנו באמת צריכים ויכולים. זה מה שנקרא בשפה המקצועית צרכנות נבונה. בשורה התחתונה עלינו לחזור למנהג הישן והטוב של ניהול תקציב משפחתי מאוזן ומציאותי.
להחזיר לעצמנו את השליטה
התרחבות התופעה והחשש להמשך התפשטותה, הביאה כמה אירגונים ועמותות לפתח כלים לימודיים וסדנאות בשילוב עם ליווי מקצועי וכלכלי צמוד, כדי לתמוך אשר החליטו לרדת מהתנהלות חסרת מעצורים זו. הדרך היא ללמוד מחדש כיצד יש לנהל צרכנות נבונה, לקנות רק מה שבאמת צריך ואפשר, להימנע מפיתויים כדי להגיע למצב של חיסכון בהוצאות כך שמאזן ההכנסות – הוצאות של המשפחה יהיה חיובי ובשורה התחתונה ללמוד את כל הכלים של ניהול תקציב משפחתי מאוזן.
בשורות טובות
בנוסף לארגונים שנזכרו למעלה ניתן היום למצוא אתרים רבים באינטרנט שמלמדים כלים לניהול תקציבי נכון. אפשר לקבל אין סוף טיפים, הדרכות, עצות וסדנאות שמוציאים את המשפחה מן הביצה שאליה נקלעה. מה שנדרש הוא כוח רצון, הירתמות משפחית כוללת, הרבה סבלנות ונכונות לקחת אחריות על עצמאותנו הכלכלית. המשפחות הרבות שעושות זאת הן ההוכחה שזה אפשרי.