בשנים האחרונות, הולכת וגוברת המודעות לנזק שהאדם גורם לסביבה. אחד ההיבטים המשמעותיים של זה הוא זיהום האוויר, שנגרם במגוון צורות ואופנים. מפעלים נחשבים לאחד ממוקדי זיהום האוויר המרכזיים ביותר כיום, דבר שמצריך גם התעסקות ממשלתית. מהם התקנות בנוגע לזיהום אוויר של מפעלים? ואיך הן יכולות להפחית את זיהום האוויר שהם גורמים?
על חוק אוויר נקי
לא ניתן לדבר על זיהום אוויר של מפעלים מבלי להזכיר את החוק אשר חקקה ממשלת ישראל בנושא. חוק אוויר נקי, אם כן, נועד להגדיר את אמות המידה של זיהום האוויר אצל מפעלים, ואוסר עליהם לעשות זאת במידה גבוהה יותר מאשר זו שהוגדרה עבורם במסגרת תקנת היתר הפליטה. ההשלכות של זיהום אוויר גבוה מכך שליליות בהחלט, ועלולות להביא גם למאסר בפועל של מנהלי המפעל.
יש להבין כי לחוק השלכות מהותיות עבור כל מפעל. המטרה שעומדת לנגד המשרד לאיכות הסביבה, שאחראי לו, היא הפחתת זיהום האוויר והשלכותיו: פגיעה בבריאות האדם או מערכות אקולוגיות, זיהום משאבים, פגיעה באוזון וכן הלאה.
הדרך להפחתת הזיהום
החדשות הטובות לבעלי המפעלים הן שמספר לא מבוטל של גורמים נרתם אף הוא למשימה, ומאפשר להם להקטין במידה משמעותית את זיהום האוויר לו הם גורמים. יש לכך שני היבטים: ראשית, סיוע למפעל להיערך לזיהום המופחת. החברות הפועלות בתחום מסייעות לאנשי המפעל להבין מהם הפתרונות שעומדים עבורו לצורך מטרה זו, תוך שימת דגש על גורמים מהותיים דוגמת תקציב המפעל או כוח האדם המועסק בו. הייעוץ והליווי מתגלים כחיוניים לא פעם.
היבט אחר של הפעילות הזו היא הספקת מוצרים שונים שתכליתם הפחתת זיהום האוויר הנגרמת מהמפעל. אחד המרכזיים הוא מנדפים. כנובע משמם, תפקידים של אלה הוא נידוף ויניקת העשן או החומרים המזהמים אשר נפלטים במהלך הפעילות המפעל, דבר שמקטין את זיהום האוויר בצורה משמעותית. קיימים בנמצא מספר לא מבוטל של מנדפים, חלקם קבועים וחלקם ניידים, עמדות עבודה לחומרים נדיפים וכן הלאה. גם זרועות יניקה ומשפטים ראויים לאזכור, בהקשר של הפחתת הזיהום.
כמובן שנדרש שכל המוצרים האלה יעמדו בדרישות המשרד לאיכות הסביבה, וכן לא ישבשו בשום אופן את פעילות המפעל אשר נעזר בהם. ואכן, פנייה לחברה מקצועית בתחום תבטיח זאת.