טיפול בשפכים חקלאיים – היבטים סביבתיים
כל ענף חקלאות באשר הוא מייצר שפכים כאלה ואחרים. כחלק מגידול פירות, ירקות ופרחים, ובד בבד עם גידולם של בעלי חיים ברפתות, בדירים ובלולים. בשונה משפכים ביתיים ותעשייתיים, טיפול בשפכים חקלאיים צריך לשים דגש על היבטים מיוחדים:
היבט מספר 1: מניעה
טיפול בשפכים חקלאיים מתחיל כבר במשק עצמו, עוד בטרם מוזרמים השפכים אל מערכת הביוב. טיפול מונע הוא הכרחי וחשוב, כי מדובר בשפכים המעורבבים עם חומרי דישון, הדברה וחומרים אנטיביוטיים שונים. ובדיוק כמו שמצפים ממפעלי תעשייה לשמור על רמה תקינה של רעלים ומזהמים כמו מתכות וחומצות, כך גם בשפכים חקלאיים, יש להקפיד על התקנות והחוקים בתחום השומרים עלינו מפני מזהמים שונים. החקלאים עצמם הם הראשונים בשרשרת שיכולים לתת מענה, וזאת באמצעותם של פתרונות טכנולוגיים חדשניים. כך למשל צריך למנוע מחומרי הדברה שונים להגיע אל מי התהום או אל הנחלים - זיהום מסוג זה של הקרקע ושל המים הוא מסוכן ביותר ועלול להביא למחלות שונות בבני אדם ולסכנות סביבתיות חמורות.
היבט מספר 2: מיחזור
היבט נוסף בתחום הוא היבט המחזור. מסתבר שכלל השפכים קשורים לתחום החקלאות, משום שלאחר טיהורם הם בעצם מוזרמים לשימוש חקלאי. כיצד זה עובד? מתקני הטיהור השונים הפזורים בכל אזורי הארץ הופכים את השפכים לקולחים, כאשר בדרך כלל איכות מי הקולחים בארץ הם ברמת טיהור מספקת עבור גידולים מסוימים שנהנים מהמים האלה. זהו בעצם מחזור של המים, כאשר במדינה יבשה כשלנו זוהי ממש ברכה והקלה עבור החקלאים, שלא צריכים להסתמך רק על עונת הגשמים. וכך טיפול בשפכים חקלאיים וטיפול בשפכים בכלל מסייעים לענף החקלאות.
היבט מספר 3: אוויר
טיפול בשפכים חקלאיים מעלה גם את סוגיית הריחות, ומי שגר באזור כפרי יכול להעיד שהניחוח העולה מהשדות ומהרפתות יכול להטריד גם את התושבים הסבלניים ביותר ואי אפשר להתעלם מכך. לעיתים הריח הוא עונתי או תקופתי, אך גם כשלא מדובר במשך כל השנה, עדיין זהו מטרד מאוד לא נעים. החדשות הטובות הן שכיום ישנם פתרונות יעילים לסוגיה זו, ביניהם ניתן למצוא למשל מתקנים חדשניים לנטרול ריחות.