קצת על טיפול משפחתי
טיפול משפחתי הוא טיפול פסיכולוגי שנועד לפתור בעיות שונות ומגוונות בתוך הגרעין המשפחתי. הנחת היסוד של טיפול כזה היא שהיחיד או הפרט הוא לא אטום בודד, אלא חלק ממערכת גדולה יותר, ושבכוחה של אותה מערכת משפחתית להשפיע על הפרטים המרכיבים אותה. הטיפול שם דגש הן על הפרט והן על מערכות היחסים בין הפרטים בתוך המשפחה, ולפיכך כולם יחד שותפים לתהליך. הדגש יכול להיות על מערכת היחסים שבין ההורים, על מערכת היחסים שבין ההורים לילדים, על מערכת היחסים בין הילדים, או שילוב של מערכות היחסים השונות.
למי מיועד טיפול משפחתי
הטיפול יכול לעזור בשלל בעיות שיכולות לצוץ בתוך המשפחה בשלבי החיים השונים, החל מלידת ילד, דרך התמודדות עם נער בגיל ההתבגרות, ועד לסיטואציות כמו גירושין, התמכרות כלשהי של אחד מבני המשפחה, התמודדות עם בעיות התנהגות, מחלה, צרכים מיוחדים ועוד. באופן כללי טיפול משפחתי מיועד למשפחות שרוצות לעבור שינוי, ומוכנות לעבוד קשה כדי להתמודד ולהשיג אותו. בדרך כלל מדובר בתהליך שלוקח זמן, אך בסופו המתחים, הכעסים, הקושי והתסכול יכולים לפנות את מקומם לטובת חיי שלווה, אמון הדדי ויציבות.
ייחודיות הטיפול
בשונה מטיפול פסיכולוגי שבו רק אדם אחד עובר את התהליך ויושב לבדו מול המטפל, טיפול משפחתי מורכב ממספר משתתפים. לעיתים כולם יחד מגיעים לפגישה, לעיתים רק חלקם ואף רק אחד מהם. המטפל הן צריך לפענח את מערכות היחסים שביניהם, והן להבין לנפשו של כל אחד מהפרטים. שיטות הטיפול הן רבות ומגוונות, וביניהן ניתן למצוא למשל טיפול פסיכודינמי, טיפול נרטיבי ועוד.
למי ניתן לפנות
באופן כללי קשר בין מטפל למטופל הוא חשוב ביותר ומשפיע על סיכויי הצלחת הטיפול. בנוגע לתחום זה של טיפול משפחתי, הקשר הזה הופך פחות מובן מאליו שהרי מספר המשתתפים גדול. לפיכך כדי למצוא את המטפל המתאים ניתן לפנות לגורם מקצועי שיוצר תיווך ומעניק הפנייה לפסיכולוגים מומלצים. אולם, בכל מקרה, יש ללכת אך ורק לאדם מקצועי בעל הסמכה ותעודות שמתמחה ספציפית בתחום זה של טיפול משפחתי.