מהי משמעות המילה qa?
יתכן כי נתקלתם במושג qa, אך אנשים רבים שאמנם שמעו על כך, לא ממש יודעים למעשה על מה מדובר, חוץ מהעובדה שזו איזושהי משרה בתחום ההייטק. ובכן, נתחיל בפירוש המילולי. Qa זה למעשה ראשי תיבות של Quality Assurance, או בעברית – הבטחת איכות. זוהי לא טעות – הבטחה, ולא אבטחה, שזה כבר נושא מעט שונה.
מדוע אנו זקוקים ל-qa?
Qa לא שייך רק לתחום ההייטק. למעשה, הוא מלווה אותנו לאורך ההיסטוריה, בכל מוצר שאי פעם נעשה, בייחוד אם מטרתו הייתה להימכר. כאשר יש מוצר, ולא משנה אם זו סחורה פיזית או תוכנת מחשב, חשוב להעביר אותו סדרה של בדיקות שנעשות על ידי אנשי מקצוע, כדי לבדוק שהוא תקין ועומדת בציפיות או ביעדים שהוגדרו לו. החברה המייצרת או המוכרת זקוקה לאנשי qa כדי לדעת שהמוצר שלה תקין, וגם הלקוח זקוק לאנשי qa כדי לדעת מה בדיוק הוא עומד לרכוש. הגורם שמזמין את הבדיקות יכול להיות הן זה והן זה. לעתים בדיקת ה-qa מתבצעת על ידי גורם חיצוני ולא תלוי, כמו חברות המספקות שירותי מיקור חוץ שונים, ולעתים בחברה עצמה יש איש או אפילו חטיבת qa הפועלת באופן פנימי.
תהליך הבטחת האיכות מתבצע בשלבים שונים של פיתוח המוצר או התוכנה. החל מהשלבים הראשוניים ולאורך השגת כל יעד, עד למטרה הסופית.
אנשי qa יודעים לזהות תקלות ואת הגורמים לאותן תקלות, ויודעים לתקן ולהמליץ ליצרן כיצד לפעול. כאשר מדובר בבדיקות תוכנה, עליהם להבין את אפיוני המערכת ולעבוד בסביבת עבודה מתאימה לבדיקות.
לעתים מדובר בבדיקות של אתרי אינטרנט. גם במקרה זה, כמו במקרים אחרים, יש לבדוק עמידה בתקנים, אבטחת מידע, בדיקת תצוגה, לינקים, ואת כל היישומים. כמו כן, בדיקת התאמת האתר למנועי החיפוש תוך ידע באפשרויות קידום וההגבלות. חלק מעבודת ה- qa היא ביצוע תרחישי תקלות וקביעת סדרי עדיפויות עבור הלקוח תוך הגשת דו"ח מפורט.
Qa הנו מקצוע מרתק ונדרש כיום באופן רחב.