כיום, כל מי שמאובחן כבעל הפרעת קשב וריכוז או ADHD בעגה המקצועית מקבל על ידי הרופא המאבחן, מרשם לריטלין. למי שאולי היה מנותק לחלוטין מהתקשורת ומהעולם בשנים האחרונות ולא שמע על ריטלין – מדובר בתרופה ממשפחת המעוררים, המסייעת עבור בעלי הפרעת קשב וריכוז לתפקד בצורה טובה יותר.
תרופת הריטלין הינה בעלת השפעה על מערכת העצבים המרכזית ונחשבת כמעוררת של פעילות מוחית, אך כאמור, כאשר היא ניתנת לבעלי ADHD היא דווקא מפחיתה את התסמינים של הפרעות אלו כמו היפראקטיביות.
מרשם לריטלין ניתן בדרך כלל לאחת משתי צורות התרופה – הריטלין הרגיל אשר משפיע במשך 3-4 שעות וסוג נוסף אשר משפיע למשך תקופת זמן ארוכה יותר.
ריטלין ניתן רק על ידי מרשם והוא מצריך מעקב אחרי תפקודי הכבד במהלך צריכת התרופה. ריטלין ניתן לכל מי שמגלה כסובל מנושא של בעיות קשב וריכוז, ילדים כמבוגרים והחלטה לגבי מינון התרופה תלויה ברופא.
אז למה בעצם לא?
לצד כל היתרונות של תרופת הריטלין והעובדה שמדובר בתרופה אשר מסייעת לבעלי הפרעת קשב וריכוז, ישנן מספר תופעות לוואי הנקשרות לתרופה זאת, בגינן אנשים רבים מפחדים לצרוך אותה ובעיקר לתת אותה לילדים עם בעיות קשב וריכוז. בין תופעות הלוואי: כאבי ראש, איבוד התיאבון, נטייה לדיכאון ועוד. חשוב לציין, שברגע שבעלי הפרעת קשב וריכוז, ADHD מפסיקים ליטול את תרופת הריטלין, כל תופעות הלוואי נעלמות כלא היו.
כמובן, שסיבה נוספת לדאגה של הורים לגבי מתן ריטלין לילדיהם היא בעובדה שכל תרופה היא סוג של סם והם היו מעדיפים למנוע תלות בתרופה כזאת מהילדים הצעירים שלהם.
אז מה במקום?
המודעות לנושא של בעיות קשב וריכוז, עלתה משמעותית בשנים האחרונות וכחלק מכך גם הפתרונות לטיפול בתופעה. אחד הטיפולים המומלצים לנושא של הפרעת קשב וריכוז הן במקום ריטלין והן בנוסף לריטלין, היא שיטה נוירו קוגניטיבית המסייעת לשינוי של תהליכי חשיבה במוח לבעלי הפרעות קשב וריכוז. בנוסף, צצו בשוק מגוון תחליפים טבעיים לריטלין, רק שלא תמיד יש הוכחה להשפעתם, לכן חשוב לבדוק את הנושא.