לפני שצוללים ראש למים העמוקים של פרויקט שיפוץ בית חשוב מאוד לעצור, לקחת נשימה ולהבין שפרויקט רחב ידיים עומד בפניכם ושאם לא נעשה אותו כמו שצריך כמות הבעיות והתקלות, שגם ככה קיימת באופן טבעי, תגדל כפליים ותקשה עלינו מאוד. על כן, לפני שמתחילים שיפוץ בית הנה כמה טיפים, דגשים ועצות חשובות שיוכלו לסייע לכם לצלוח את השיפוץ ולהיות מרוצים מההתנהלותו וכמובן -מהתוצאה הסופית:
-
תזמון - מלבד ההשקעה הכלכלית והגעה לתקציב הרצוי שיפוץ בית הוא גם עניין של זמן. אם תקופה עמוסה עומדת בפתח לא רצוי שנעמיס על עצמנו גם בשיפוץ בית שייקח מאיתנו משאבי אנרגיה נוספים. באותה נשימה, תקופות החגים והחופשים הגדוליםהם התקופות הכי עמוסות בתחום השיפוצים, בדיוק מסיבה זו, ועל כן המחירים גבוהים יותר. אם תוכלו לתאם את תקופת השיפוצים בעונה פחות עמוסה תוכלוליהנות גם ממחיר זול יותר.
-
בחירת קבלן שיפוצים - היא אחת הפעולות הראשוניות שעושים לפני שיפוץ הבית. השוואת מחירים בין כמה קבלנים (כ-5) בכדי להכיר את המחירים בשוק היא חשובה מאוד.כמו כן רצוי להיעזר בהמלצות וחוות דעת ממכרים ומשפחה. כשבוחרים קבלן שיפוצים הוא חייב להיות רשום במרשם הקבלנים!
-
אנשי מקצוע נוספים - קחו בחשבון שלא דיי בקבלן שיפוצים לשיפוץ נרחב מאוד.אדריכלים, מעצבי פנים, מפקחי בנייה, יועצים, מהנדסים וכו' יכולים גם הם לקחת חלק בפרויקט.
-
חוזה עבודה - חוזה העבודה המרכזי עליו תחתמו יהיה עם קבלן השיפוצים. חשוב מאוד לבדוק שהחוזה מפורט ומדויק ככל האפשר וכולל לוחות זמנים, לוחות תשלומים,מחיר סופי, חומרי גלם ואיכותם, אחריות, פוליסת ביטוח וכו'. חשוב שכל סעיף בחוזה יבדק לעומק ואם הוא לא מובן להתייעץ עם עו"ד במקום להסתבך בנושאים כלכליים בהמשך הדרך.
-
תקציב - תכנון תקציב לשיפוץ הבית הינה אחת הפעולות החשובות ביותר שיש לעשות לפני שיפוץ הבית. תקציב לשיפוץ הבית יכלול את עלויות אנשי המקצוע (קבלן שיפוצים, אדריכלים, מהנדסים, מעצבי פנים), עלויות חומרי גלם המפורטים בכתב כמויות. יש לקחת בחשבון ששעות עבודה יכולות להתקזז בחודשים אלו שכן תרצו להגיע לבית ולראות את העבודה בתהליך - לקחת בחשבון משכורת נמוכה יותר לאלושעובדים על פי שעה ונאלצים להפסיד ימי עבודה.לאחר שכללתם את כל הנדרשלשיפוץ הבית הוסיפו 10-15% מהסכום לכיסוי של הוצאות בלתי צפויות שעלולות להיקלע בדרככם. חשוב לבדוק עם העירייה המקומית האם אתם עדין מחוייבים בארנונה, במידה ואתם עוזבים את הבית לתקופת השיפוצים והיא דיי ארוכה.
-
להודיע לשכנים - חשוב לשמור על יחסי שכנות טובה ולהתריע לשכנים שלכם על השיפוצים המתקרבים ועל אי הנוחות הזמנית של רעש ולכלוך שתהיה במקום. באותה נשימה ישלדאוג מראש לכך שצוות הפועלים או אדם שיקבע מטעם קבלן השיפוצים יהיה אחראי על ניקיון חדר המדרגות והאזורים המשותפים עם השכנים.
-
חומרי גלם - ברוב המקרים נרכוש את חומרי הגלם דרך קבלן השיפוצים. כל עוד הוא אמין ואנו סומכים עליו במאת האחוזים הוא ידאג להביא לנו חומרי גלם סוג א' (אלא אם נבקש ספציפית סוג ב') במחיר הטוב ביותר והספקים הטובים ביותר. רשתהקשרים שהקבלן מפתח לאורך השנים יכולה לסייע מאוד ללקוח. מצד שני רצוי גם לבחון את האופציה של רכישת חומרי הגלם באופן עצמאי. ייתכן שדווקא קשר מסויםשיש לכם או חנות שהקבלן לא מכיר תוזיל באופן משמעותי את עלויות הבנייה.
-
תוכנית עבודה מסודרת - חשוב לבנות מול הקבלן ואנשי המקצוע תוכניות עבודה בכדי שנוכל לתאם עם הלו"ז שלנו מתי נרצה להיות נוכחים בבית ולפקח על המתרחש.
-
כלים סניטריים - אחת ההוצאות הגדולות ביותר בשיפוץ בית והכי פחות מתוכננות הםהכלים הסניטריים. רצוי לרכוש את אלו בנפרד ולא דרך קבלן השיפוצים בכדי למצוא את המחיר והעיצוב הטוב ביותר עבורכם. בניגוד לשאר רהיטי הבית אלו צריכים להיות מותקנים במהלך השיפוץ ולהיות מותאמים לצנרות המותקנות.
לסיכום, עבודה מסודרת ומנוהלת, חתימה על הסכם עבודה מפורט ומדוקדק ושימת לב לפרטים הקטנים והגדולים כאחד תסייע לכם לצלוח את פרויקט שיפוץ הבית בהצלחה.