אם בעבר השכרת שירותיו של מעצב פנים הייתה בגדר סימן שאלה הרי שהיום רבים מבינים את חשיבות עבודתו ומשתדלים לשלב את מעצב הפנים כבר בתחילת העבודה - בשלבי התכנון של הבית מול האדריכל וקבלני השיפוצים. מעצב פנים לוקח חלק חשוב בקביעת האווירה שתיווצר בבית והנוחות האולטימיבית שניתן להוציא ממנו בכל הנוגע לפעולות היומיומיות שלנו.
בשוק קיים מגוון רחב של מעצבי פנים שמעניקים את שירותם לכל אדם שמחפש איש מקצוע לעיצוב ביתו. מכיוון שלעיצוב פנים לא נדרשת הסמכה רשמית עדיין וכל אחד יכול לעסוק בתחום הזה המבחר הוא רחב יותר והבחירה קשה יותר. אז איך נבחר מעצב פנים? על כך במאמר הבא.
המלצות וחוות דעת
חיפוש של מעצבי פנים ברשת האינטרנט הפך להיות משימה מאוד פשוטה. בחירה של אחד מהמבחר שנמצא זו כבר החלטה קשה יותר. על סמך המלצות וחוות דעת שנמצא ברחבי הרשת וכן מחברים ומכרים אישיים שלנו נוכל לבסס את עמדתנו טוב יותר ולקבל מידע מפורט וממוקד יותר על מעצב הפנים. חשוב לדעת שבאינטרנט לא כל דבר שקוראים הוא אמיתי ואמין ויש לבחון דברים ב7 עיניים. האם מישהו משמיץ לשווא מעצב פנים או להפך - מפרגן לו שלא בצדק? יש לשים לב לכך.
הסמכה
כאמור, נושא ההסמכה בתחום עיצוב הפנים הוא די בעייתי. בעוד עולם האדריכלות שופע אדריכלים עם תואר ראשון ושני בתחומי התמחות שונים ואלו לא יכולים להציע את שירותם המקצועי ללא ההסמכה הזו של התואר, בעולם עיצוב הפנים נוכל למצוא בוגרי קורסים, תארים בעיצוב פנים, תארים בתחומים אחרים בכלל, ללא תארים וללא שום הכשרה שהיא. ההסמכה נותנת לנו איזשהו שקט נפשי שמדובר באדם שלמד את הנושא ויודע מה הוא עושה, אך כשזה נוגע לעיצוב פנים נצטרך לשים לרגע את הפרמטר הזה בצד ולהסתכל יותר על הניסיון המקצועי בפועל של המעצב והסגנון שלו מאשר "איפה הוא למד". אין ספק שלימודים מקצועיים הם יתרון נוסף שנוכל לשים על מעצב פנים שחביב עלינו אך אל זה יהיה לנו הפרמטר המרכזי לבחירתו.
ניסיון מקצועי בשטח - תיק עבודות
החלק החשוב ביותר בבחירת מעצב פנים הוא עיון בעבודותיו בפועל. בין אם זה לעיין בתמונות של בתים שעיצב ובין אם להגיע ישירות לבתים אלו ולהתרשם במו עיניכם מעבודותיו. בסופו של יום, העבודה הסופית והמוגמרת של מעצב הפנים היא מה שחשובה לנו כלקוחות פוטנציאליים שלו. אם אין למעצב הפנים שום תואר אבל הוא מצליח להקים עיצוב פנים מרשים, אסתטי, חזק, פרקטי ועמיד לאורך שנים - הוא עשה את עבודתו כראוי מבחינתכם. בחינת תיק העבודות תאפשר לכם גם לגלות את הסגנון העיצובי והסטייל של מעצב הפנים.
סגנון עיצובי
לכל מעצב פנים יש מעין חותם אישי בעבודותיו. למרות שהוא צריך להיות קשוב לצרכים שלכם ולרצונות הוא יצליח בתוך זאת לבטא גם את עצמו. מדובר בסוג של אומנות משותפת למעצב הפנים וללקוח שלו כאחד. כשאתם בוחנים את עבודותיו של מעצב הפנים בחנו גם את הסגנון העיצובי שלו. מה הוא משדר? האם הסגנון הזה מתאים לכם? האם למעצב הפנים אין איזשהו קו אחיד והוא מתפזר לעיצובים שונים? האם יש לו סגנון מודרני? כפרי? רטרו? חזרה על צבעים מסוימים? שימוש בצורות א-סימטריות? רצוי לשים לב לפרטים אלו בכדי לאמוד את הסגנון העיצובי של איש המקצוע ולהבין האם הוא יתאים לאופי ולטעם האישי שלכם.
כימיה
אחד הדברים הבסיסיים וחשובים ביותר עם כל איש מקצוע הוא כימיה טובה, ועל אחת כמה וכמה עם מעצב פנים. כימיה טובה עם מעצב פנים תאפשר לכם ליצור את הבית שתמיד חלמתם עליו. מעצב פנים צריך להיות קשוב לרצונות והצרכים שלכם ולעצב בית שיתאים לכם. מדובר בתכונת אופי מאוד מיוחדת שיש למעצבי פנים טובים - לדעת לענות על הדרישות של הלקוח תוך שילוב הידע והסגנון האישי שלהם. כימיה לא טובה יכולה ליצור בעיות תקשורת והבנה הדדית ולגרום לתוצאה שלא תמצא חן בעיניכם בסופו של יום.
עוד שאלות שרצוי לברר על מעצב הפנים טרם בחירתו:
- האם הוא אמין?
- האם הוא עמד בלוח זמנים?
- עד כמה גמיש הוא בעבודתו ובשינויים שנרצה לעשות על הדרך?
- האם מעצב הפנים יהיה בשטח כל הזמן או עובד מהשולחן במשרד שלו?
- האם למעצב הפנים יש ידע בסיסי במבנה הבית - במי ביוב, צבעים, דבקים, צנרות וכו'? לא פעם מעצב פנים יצטרך לעסוק בדברים אלו ובמידה והוא שובר קירות, למשל, לדעת על יסודות הבית והאם זה ישפיע על יציבותו.
- האם מעצב הפנים מעניק פתרונות עיצוביים שלא חשבתם עליהם ומתגלים כיעילים מאוד?
- האם למעצב הפנים שליטה מלאה בעולם הטכני והמקצועי של עיצוב הפנים?
- מה הזמינות של מעצב הפנים?
ולסיום סיומת - התקציב
חלק חשוב מאוד בבחירת מעצב פנים הוא התקציב. שכן, כל מעצב פנים יכול להכריז על מחיר שונה וקשה למצוא אחידות בשוק. המוניטין והוותק של מעצב הפנים משחקים פה חזק מאוד ויכולים להקפיץ את המחירים לשמיים. חשוב לבדוק כיצד מתמחר מעצב הפנים את עבודתו.
מעצב הפנים צריך, בדיוק כמו קבלן השיפוצים, לכתוב כתב כמויות בכדי שגם הקבלן יוכל לעשות הצעת מחיר. העבודה לא יכולה להתחיל לפני שלב זה. כשאתם יושבים על תמחור עבודתו של מעצב פנים רצוי לבדוק שהוא כולל תמחור של הסקיצות מההתחלה ועד הסוף, בניית תוכניות, כתב כמויות, עיצוב הפנים עצמו - בחירת צבעים, הסתובבות בחנויות וספקים, בחירת ריהוט וכו'. כמו כן נכלול את פרטי נגרות אם יש כאלו, שעות ליווי ופיקוח מוגדרות וכמה נשלם יותר אם הן חורגות מהרצוי.
יש לציין שכל מעצב פנים מתמחר באופן שונה, אך ככל שהתמחור יהיה מפורט יותר נדע שאנחנו לא נופלים לידיו של חאפר.