ניהול תקציב משפחתי דומה לניהול עסק לכל דבר. ניהול ההוצאות וההכנסות, חיסכון בהוצאות החודשיות, ביצוע צרכנות נבונה ותכנון נכון של ההוצאות העתידיות הם רק חלק מהדוגמאות לניהול נכון של התקציב המשפחתי הכולל. כל משפחה צריכה לבצע לעצמה תכנון נכון של התקציב המשפחתי על מנת לשרוד תקופות כלכליות קשות ולמנוע מצבים של חוסר או של אי יכולת להסתדר עם ההכנסות הקיימות.
למרות שמרבית הבנקים מעניקים מסגרות נדיבות וששוק ההלוואות הוא פורח ומאפשר לכל זוג ולכל משפחה לממן את ההוצאות הגבוהות שלה ולחיות ברמת חיים נאה, מרבית המשפחות מגלות בשלב כלשהו שמשיכת היתר שלהן ואי השוויון בין ההוצאות להכנסות מעיקות על שגרת חייהם ומושכות אותן אחורה. לאור החשיבות שבשמירה על תקציב משפחתי מאוזן ולאור המודעות הגוברת בנושא, קיימים מספר טיפים בסיסיים שניתן ליישם על מנת לשמור על ניהול תקציב משפחתי וליישם צרכנות נבונה.
הגדרת התקציב המשפחתי
הצעד הראשון לקראת ניהול תקציב משפחתי באופן נכון הוא הגדרת התקציב המשפחתי. במהלך זה נקבע התקציב המשפחתי בשיתוף כל חברי המשפחה ותוך התחשבות בהכנסות ובהוצאות של המשפחה. ביצוע נכון של תהליך הגדרת התקציב חייב להיות מבוצע במדויק ככל הניתן ולכן מצריך עיון בכל מסמכי ההוצאות וההכנסות של ראשי משק הבית כמו תלושי השכר, קבלות של הוצאות חודשיות שונות, דפי פירוט של כרטיסי האשראי, פירט שיקים שנמשכו מהחשבון וכדומה.
חיסכון בהוצאות
הצעד השני לראות ניהול תקציב משפחתי הוא הגדרת תהליכים ובניית אסטרטגיה לביצוע חיסכון בהוצאות. צעד זה חשוב במיוחד הודות לעובדה שמרבית הפערים בין ההוצאות להכנסות נובעים מהוצאות בלתי רצויות אשר עולות על ההכנסות. ביצוע חיסכון בהוצאות יכול להקל משמעותית על ניהול תקציב משק הבית באופן הנכון. תהליך חיסכון בהוצאות יכול להתחיל בווידוא ההוצאות המשמעותיות והעיקריות של הבית והפרדתן מההוצאות הפחות נחוצות. הפרדה זו תאיר את ההוצאות שבהן ניתן לבצע צמצומים באופן ברור.
בנוסף לקביעת אסטרטגיה לצמצום הוצאות חשוב לתכנן ולהכניס לתקציב המשפחתי הוצאות בלתי צפויות שעלולות להופיע כמו צורך בתיקון מוצרי חשמל או כלי רכב, צורך ברכישה של מוצרים חדשים באופן דחוף וכדומה.
צרכנות נבונה
הצעד השלישי בדרך לביצוע ניהול תקציב באופן אופטימלי הוא קביעת אסטרטגיה של צרכנות נבונה. פערי המחירים בין הספקים השונים הם משמעותיים ביותר ונכון להיום ניתן למצוא צרכניות וחנויות המוכרים מוצרים זולים בהרבה אחד מהשני. צרכנות נבונה משמעותה ביצוע סקר שוק מדוקדק על המחירים בשווקים השונים ולרכוש את המוצרים הזולים והמשתלמים ביותר במקום הזול ביותר. בנוסף, צרכנות נבונה יכולה לבוא לידי ביטוי בצרכנות של חשמל באופן נכון על ידי חימום בטמפרטורות בינוניות בחורף או קירור בטמפרטורות בינוניות בקיץ, חיסכון מחושב בעבור הוצאות גדולות ועוד.
חיסכון
הצעד השלישי של בניית תקציב משפחתי מאוזן הוא חיסכון. למרות שחסכונות נשמעים כמו מדע בדיוני בימים של כלכלה קשה, חסכונות הם אחד האלמנטים החשובים ביותר שיכולים לשמור על תקציב מאוזן ולהחזיר כל חריגה מהתקציב למסלול הנכון ולכן חשוב מאוד להשתדל ולהקפיד על שמירת חסכונות לכל עת ולכל מצב שלא יהיה בין אם לזמנים קשים יותר ובין אם להוצאות בלתי צפויות.