לסוחרים ביננו – העוסקים בייבוא וייצוא – צריכה להידלק נורה כלכלית. הדולר גבוה יחסית לשנים האחרונות, כארבעה שקלים לדולר. המטבע הישראלי מתחזק, איפוא, גם הוא ויחסי הגומלין בין המטבעות – בעיקר למי שעוסק במסחר במט"ח או בקנייה של סחורות בבורסה, יש לכך משמעות רבה.
שער הדולר – איך שומרים על הכסף שלנו?
הישראלים עוד בטראומה מהמשבר הכלכלי בארצות הברית ב-2008 שהוריד את מחיר הדולר לשלושה שקלים, אבל עברו כמה שנים והדולר שווה היום כ-4 שקלים חדשים. מסחר בבורסה מושפע מכך ישירות – ואם אתם משווים דולר ליורו – שער הדולר חשוב מאד ועלול לשחק לטובתכם. ב-2008 ירד הדולר ב-25 אחוז מערכו – דבר שעשה שיער לבן למשקיעים רבים, אולם למרות שהתאושש מאז בשקל שלם לדולר, המשקיעים עדיין חשדניים כלפי המטבע האמריקני. שער הדולר אז היה כל כך נמוך – שייצואני ישראל פנו לבנק ישראל ודרשו ממנו לקנות דולרים. היום הנגיד יודע מה הוא עושה והוא מרבה לשחק עם הדולר וקונה הרבה ממנו כדי לשמור על יציבות השקל.
אז איך שומרים על הכסף שלנו? מחקרים מראים כי אף אחד לא ממש יודע כמה יהיה שווה הדולר מחר וכל ניסיון לחזות את זה שווה כקליפת השום. לעומת זאת, ייצואנים ויבואנים ששמו לעצמם מטרה כלכלית – בשונה מסוחרים בבורסה שרק מהמרים על שווי הסחורות – ירצה לקבל סחורה תמורת הכסף שלו ויהי מה. הוא יודע כמה הדולר יכול להתרסק והוא יקבל סחורה תמורת כסף מזומן ולא הערכות כלליות שיכולות לרדת. במובן הזה הוא שומר על עצמו, גם במחיר של "אי רווח". הדרך לשמור על הכסף היא לחתום חוזים של 12 חודשים קדימה עם כמויות ריאליות של סחורה, ובכך להבטיח את הגעת הסחורה לפי שווי הכסף השקלי – כלומר, "כמה דולרים שיהיו לי בעוד שנה, זו כמות הסחורה שאביא".