לאחרונה פורסם כי חוק חדש עומד להיכנס לתוקף, שיאסור, בדומה לארצות הברית, את השימוש באריזות פלסטיק בסופר מרקט ובמרכול. החוק אמור להוציא שימוש בשקיות פלסטיק מחוץ לחוק ולעגן שימוש בשקיות נייר. מחקר שמתפרסם בימים האחרונים קובע את ההפך בדיוק: הוצאת שקיות הפלסטיק כלל לא יסייע לסביבה, ההפך.
האם שקיות פלסטיק באמת כל כך מזיקות?
התשובה האינטואיטיבית היא כן. קשה למחזרן, הם הורגות חיות ומלכלכות. מצד שני, הן זולות וחזקות ועולות לייצר כ-45 אחוז פחות משקיות נייר. מחקר של הטכניון קובע ההפך לגמרי מהתשובה האינטואיטיבית של כולנו. המשרד להגנת הסביבה מדווח, על פי המחקר, כי רק 8-9 אחוזים מהשקיות הופכות לזיהום ולכלוך ברשות הרבים. החוקרים בטכניון קובעים כי רוב השקיות העשויות פוליאתילן, מה שאנחנו מכירים כשקיות פלסטיק מהסופר – נשארות בבית, ומשמשות לשימוש ביתי חוזר ונשנה, לדוגמה, איסוף גרביים, שמירה על ניירת או בגדים, ולעיתים גם איסוף אשפה. כלומר במקום לזרוק את השקית לזבל עם הגעת הכבודה שבתוכה ליעדה, אנחנו זורקים לתוכה זבל ורק אז זורקים אותה. חוסך הרבה שקיות. כלומר, רק 8-9 אחוזים מהשקיות הללו, אריזות פלסטיק, נזרק לזבל ומזהם את המדינה. מדובר על נזק שולי יחסית לסביבה. בנוסף, עם לחצים של משרד הגנת הסביבה, שקיות הפלסטיק יהפכו ידידותיות יותר לסביבה עם הוספת חומר לייצורן שהופך אותן גם לדוחות לחיות (כדי שלא תאכלנה אותן) וגם למתפרקות יותר באתר ההטמנה.
הקטנת השימוש – אמת או שקר?
אריזות פלסטיק מגיעות בכל יום הביתה, בממוצע 4 שקיות. אם נשלם עליהן, אומרים בכנסת, נפסיק לצרוך אותן – ובתמורה נקבל שקיות בחינם בסופר, כך מציע החוק החדש. המחקר אומר כי אנשים יביאו שקיות מהבית ולא יקנו עוד שקיות – ובכך אולי תקטן כמות שימוש בהן לשיפור מסוים, אבל זה לא יפתור את הבעיה לגמרי.