הסיבות של חוסר שינה אצל תינוקות נובע מהעובדה כי לוקח זמן לתינוק להתרגל לחיים שמחוץ לרחם. תקופה זו לוקחת בין חודשיים לשלושה חודשים. הורמון שינה בשם מלטונין מופרש לגוף התינוק בכמויות קטנות, כך שהוא אינו מסוגל להירדם או לישון באופן סדיר. תופעה זו נעלמת כשהתינוק מגיע לגיל של 6 חודשים, אז הכמות של הורמון השינה מלטונין עולה בגוף התינוק והוא מתחיל להסתגל לסדר חיים. מגיל 6 חודשים ואילך ניתן ללמד את התינוק להירדם בכוחות עצמו, תוך סדר יום מובנה.
כל התיאוריה הזו נכונה אצל רוב התינוקות, אך התפתחות של תינוק שונה ממקרה למקרה.
ישנם מקרים בהם אי שקט אצל תינוקות ממשיך גם לאחר גיל חצי שנה. ידוע כי יניקה מעייפת את התינוק וגורמת לו להירגע, והוא יכול להירדם אף תוך כדי יניקה. העצות של יועצות הנקה מוסמכות הן שהתינוק מפתח הרגל של שינה תוך יניקה או מציצה, והאם אמורה לשים לב לדרגות המציצה של התינוק. כלומר, ברגע שהן הופכות להיות חלשות יותר והתינוק כבר מתחיל לנמנם, עליה להפריד אותו מהשד בעדינות ולהחליף את השד במוצץ. בצורה זו אנו מרגילים את התינוק להירדם באופן עצמאי.
הרגלי שינה כמו אי שקט אצל תינוקות שונים בין תינוק לתינוק. חלק מהתינוקות רגילים להירדם תוך כדי נדנוד עגלה או עריסה, נסיעה במכונית, טיול בעגלה ועוד. כשהתינוק מגיע לגיל חמישה חודשים, רצוי שילמד להירדם לבד. יועצות הנקה מוסמכות טוענות בחלקן שמוצרי הנקה כמו מוצץ למשל יוכלו לעזור לתינוק להירדם. ברגע שמתחילים להשכיב את התינוק במיטתו על מנת שיירדם, רצוי לחזור על הפעולה יום יום, כך שפעולה זו תקנה לו הרגלי שינה עצמאיים.
ישנם תינוקות הרגילים להירדם כשהם משחקים בשיער של אימם, או מחזיקים בידה. דבר זה, אינו מקנה לתינוק הרגלי שינה נכונים, היות והוא עדיין צריך את קרבת אמו על מנת להירדם. רצוי להחליף הרגל זה בחפץ אליו התינוק נקשר, כמו למשל חיתול בד, בובת בד או דובי שהוא פיתח אליו חיבה.
הרבה מן ההורים עושים טעויות נפוצות במיוחד בילד הראשון שלהם. אחת הטעויות הנפוצות זה להרדים את התינוק בקרבתם, למשל בשעה שהם צופים בטלוויזיה בסלון. דבר זה גורם הרגל לתינוק והוא לא ילמד לישון באופן עצמאי. כך שעליכם לזכור כי הכול תלוי בכם!