מתי התחילו לשתות קפה בישראל
הקפה הוא המשקה הכי חשוב בתרבות הערבית. כאשר הגיעו המתיישבים היהודים הראשונים בסוף המאה התשע עשרה לארץ ישראל זה היה טבעי לגמרי שיאמצו את מנהגי הקפה של שכניהם הבדואים בדומה למנהגים אחרים אותם הם אימצו.
העלייה היקית הטריגר הגדול של התפתחות עולם הקפה בארץ
ב1933 פתח משה לנדוור עולה חדש מברלין את בית הקליה הראשון בתל אביב אם רציתם תערובת לצורך הכנת קפה למשרד זה היה המקום של תל אביב הקטנה והמנדטורית. תוך זמן קצר רשם מר לנדוור הצלחה רבה והפך לקפה הכי נפוץ בפלשיתנה של המנדט.
קפה וזאכר טורט בקונדיטוריות הראשונות
עם העליות הרביעית והחמישית שהיו בורגניות במהותן התרחבו הערים הראשיות, חיפה, ירושלים ותל אביב. אחד הסממנים העיקריים להתרחבות זאת, הן המסעדות, בתי הקפה והקונדיטוריות שהוקמו לאורך הרחובות הראשיים. ב1934היו בתל אביב 86,000 תושבים ו178 בתי קפה. עסקים אלו היוו בורגנות שהיא מנגד לסוציאליזם וחלוציות שהביאו לארץ את העליות השנייה ושלישית. במהלך מלחמת העולם השנייה הפכו בתי הקפה של תל אביב למקום מפגש מועדף של החיילים הבריטים. בתי הקפה של תקופת המנדט חוץ מלשתות קפההיו מקום מפגש מועדף לאנשי בוהמה.במיוחד כסית ברחוב דיזינגוף
רשתות בתי הקפה הראשונות
ב1934 הקים עולה חדש מליטא, מר עקיבא קפולסקי את בית הקפה הראשון שלו רחוב אלנבי בתל אביב. לצד מכונות אספרסו למשרד משוכללות אותן ייבא מאירופה ניתן היה למצוא עוגות משובחות שהוכנו במאפייה מאחורי הקפה. ב1945הפך קפולסקי מבית קפה בודד לרשת זכניים שכללה ארבעה סניפים בתל אביב ורמת גן. בין לקוחותיו ניתן היה למצוא את ראשי הישוב כולל גולדה מאיר ופולה בן גוריון שאהבו במיוחד את הזאכר טורט.
ראשית שנות החמישים וסיום תקופת הצנע
במחצית שנות החמישים יצאה המדינה מתקופת הצנע ותרבות בתי הקפה הפכה ליותר מערבית כך נולד המושג דור האספרסו שהושפע מאוד מהתרבות האמריקאית. סדרת סרטי אסקימו לימון משקפת את דור זה שהיה במהותו מאוד בורגני ועירוני, בעיקר בתל אביב.
צמיחה של בתי קפה עממיים
לעומת בתי הקפה האופנתים של תל אביב, ירושלים וחיפה בערים ובמושבות בפריפריה צצו בתי קפה קטנים ועממים בהם המשקה העיקרי היה קפה טורקי. מקומות אלו היו למקומות התכנסות עם אופי גברי מובהק. לכל שכונה, לכל עדה בית הקפה שלה.
הקפיצה הגדולה של סוף שנות ה70
בסוף שנות השבעים קמה רשת אפרופו. בנוסף לקפה יחסית איכותי היא הציעה מנות חלביות וצמחוניות כפסטות וסלטים. קפה אפרופו הראשון נפתח בתוך תאטרון הבימה. הושקעו בו עשרה מיליון לירות סכום עתק לאותה תקופה. העיצוב נחשב לפורץ דרך ומאוד מתקדם. גם המחירים היו רחוקים מלהיות עממיים.
הקניונים והשפעתם על בתי הקפה
בסוף שנות השמונים החלו להיבנות בישראל קניונים. אחד המאפיינים של הקניונים אלו אזורים שהוקצו לבתי קפה ורשתות מזון מהיר. הקניונים האיצו את התפתחותן של רשתות בתי הקפה כגון ארומה, ארקפה וכ"ו. במקביל מוסדות ותיקים החליפו בעלים או נסגרו. כך קרה לבתי הקפה אקסודוס, רוול קפולסקי וכסית.