אם אתם עומדים על סף גירושין, חושבים על זה, או שאתם כבר אחרי ומתמודדים עם ההשלכות של המהלך הגדול הזה, מהלך משנה חיים אמיתי, כדאי שתדעו מספר דברים חיוניים והכרחיים. דבר ראשון, לא משנה מי קיבל את החזקה על הילדים המשותפים, ההחלטות הגדולות על חייהם של הילדים נלקחות יחדיו, בהסכמה ובהבנה משותפת. לכן, מן הראוי למצוא דרך לגשר על הפערים – הכעסים, הטינה, חוסר האמון, או כל רגש אחר שאולי פיתחתם במהלך הגירושין שלכם, ולהבין כי עתיד הילדים לא רק תלוי בכם ובבחירות המשותפות שלכם, אלא שגם על פי חוק כל ההחלטות הגדולות מותנות בהסכמתם של שני בני הזוג. משמורת משפטית על הילדים הינה של שני ההורים, ללא כל קשר לקביעת בית המשפט או להסכם ההורים אצל מי הילדים יתגוררו. כלומר, בכל החלטה הקשורה למקום המגורים עצמו (ארץ, עיר וכו'..), חינוך הילדים – בין אם מבחינת מוסד ובין אם בהתוויות הדרך החינוכית הנבחרת, הדת של הילדים וכו', כל אלו ניתנים להשפעה על ידי שני ההורים וחשוב לדעת ולזכור זאת. אם הצד השני מבצע החלטות חד צידיות שאינן עומדות בקו אחד עם אמונתכם ומצפונכם, ניתן לעצור זאת ולפעול בכדי לעבוד יחד ולהגיע להבנות משותפות – גם בשביל השקט הנפשי שלכם, אבל בעיקר בשביל הבריאות ושמחת החיים של הילדים שלכם.
עוד דבר חשוב בגירושין הוא כמובן הכסף. לרוב האב נאלץ לשלם תמיכה כלכלית בכל הנוגע למגורים, מזון, בריאות וחינוך הילדים. בין אם זה נעשה בשמחה וברוחב לב, ובין אם בקושי וכעס, מדובר בחובה משפטית על-פי צו בית משפט, ואין הרבה דרכים לעקוף זאת בצורה חוקית. ההוצאות הן רבות, ולכן כל הקלה שניתן להשיג היא כמו אוויר לנשימה להורה המתוסכל, לרוב האב. אחד הדברים שניתן לעשות בכדי להקל על ההוצאות בתחום החינוך, ובכך להסיר מעט מן הנטל הכלכלי הכבד שמגיע עם פירוק התא המשפחתי לשתי יחידות נפרדות, הוא פניה לביטוח הלאומי. בתור גרושים מגיע לכם לקבל הקצאה לצורכי לימוד ממשרדי הביטוח הלאומי. מענק לימודים זה ניתן לזוגות גרושים עם ילדים בגילאים שש עד ארבע-עשרה על ידי הפקדה ישירה לחשבון הבנק בו מופקד התשלום על קצבת הילדים.
דבר נוסף הקשור ישירות גם הוא לחינוך הילדים הוא ההכרות וההתערבות בכל המתנהל בבית-הספר אליו הולכים הילדים. לרוב הכתובת הנשמרת במערכות של בית הספר הינה כתובת מגורי הילדים שהיא כתובתה של האם. לכן, כל המכתבים שמגיעים מבית-הספר מגיעים גם הם לידי האם בלבד, אשר יכולה לבחור אם לחלוק אותם עם האב ובין אם לא. שימו לב כי זכותכם כאבות לדרוש גם כן להיות חלק מהשרשרת ולקבל לכתובתכם גם כן כל עדכון שנשלח ממזכירות ביה"ס – מימי הורים, דרך מכתבים על ביצועי הילדים וכיו"ב. כל שעליכם לעשות הוא לפנות למזכירות ביה"ס ולהסדיר את העניין מולם.
כאשר מתגרשים הילדים סובלים, אך ניתן להקל על סבלם. שמירה על מערכת יחסים תקינה יחסית, שיחה אמיתית וכנה וללא טינה וכעס, ריבים וצעקות מול הילדים, דאגה מתמדת לשלומם על ידי שני ההורים, גם אם אחד גר רחוק, כל אלו ועוד יכולים להפוך את הגירושין של ההורים לדבר נסבל יחסית, דבר שאפשר להתמודד איתו כי הרי אין הרבה ברירה. דעו את זכויותיכם כמובן, אך דעו והבינו גם את חובותיכם, ודאגו לעשות את הבחירות הנכונות בשבילכם ובשביל ילדיכם. במידה וצריך, יש לפנות לסיוע, לייעוץ מקצועי ולעזרה ישירה בדברים הקשים יותר בכל מה שנוגע לילדים להורים גרושים ולגירושין בכלל.