כשנפרדים ומפרקים את החבילה, ישנם הרבה דברים שיש לסדר לפתע מחדש. חיים חדשים, נפרדים, אשר צריכים להיבנות מהתחלה ויכולים להיבנות מהתחלה, רק לאחר שהקודמים הסתיימו והעניינים המשותפים הוסדרו עד תומם. חלוקת הרכוש המשותף בין בני זוג שהחליטו להתגרש הינה לעיתים קרובות מאוד פתח לתהליכים משפטיים ארוכים ומייגעים שללא עורך דין אין שום דרך לבצעם. שיחות גישור רבות מתפוצצות כשמגיעים לנושא זה, וגברים רבים מעדיפים להילחם עד חורמה בדרישות שונות, מוצדקות או לא, של בת זוגם לשעבר. מנגד, ישנן, כאמור, נשים רבות הדורשות מהגבר במהלך הגירושין דרישות חסרות פרופורציה הנשענות אך ורק על רצונן לנקום או לפגוע, ולא על הצרכים האמיתיים שלהן ושל הילדים, אשר לרוב נשארים למשמרת איתן. בסופו של דבר, המאבק על הרכוש המשותף באשר הוא הינו לרוב מאבק לא פשוט ולא קל, מאבק שדורש לוחמים וותיקים שילוו אתכם דרך התלאות והקרבות הקטנים שמרכיבים את המהלך הגדול הזה – הגירושין.
רכוש משותף הוא בעצם כמעט כל הרכוש אשר נרכש ונצבר במהלך היותכם בני זוג, רכוש אשר נמצא תחת קורת הגג אותה חלקתם כל עוד הייתם יחד נשואים וחיים חיים משותפים לכל דבר. ישנם יוצאי דופן בהם ניתן לטעון לרכוש פרטי גם דברים אשר נופלים בתוך ההגדרה של המשותף בצורה זו או אחרת, ולשם כך, כמובן, מן הראוי להתייעץ עם עורך דין שיידע לעשות את ההבחנה ולהבין כיצד נכון וראוי לפעול, איך מוכיחים מה ומה ראוי לעשות. באופן כללי, כל נכס כמו בית, דירה או שטח נדל"ני, רכבים של בני הזוג, חפצים שבתוך הבית או מחוצה לו, קופות גמל, עסקים משותפים, ביטוחים וכיו"ב, כל אלו עולים לדיון ויש להבין כיצד לפעול בכדי להתיר את הקשרים, לחלק את המשאבים וליצור מצב בו הכל סגור וברור כדי להמשיך הלאה בלי צל העבר המעיק והנגרר. הבחירה להימנע מלקיחת הצעד הנבון וההתמודדות עם הדברים על ידי עורך דין גירושין מקצועי עלולה לעלות לכם ביוקר בהמשך הדרך, לעיתים בהפסדים גבוהים הרבה יותר ממה שניתן לשער.
גירושין והסכם ממון
כשמדובר בחלוקת הרכוש המשותף הרי שלזוגות אשר השכילו לעשות הסכם ממון כל עוד היו נשואים יש כאב ראש אחד פחות עכשיו, כאשר הם ניגשים להתגרש. כמובן שניתן לנסות ולערער תמיד על הסכם זה, במידה ורוצים ומתעקשים לטרטר את בן או בת הזוג, אך בסופו של דבר, הסכם אשר אושר ונחתם על ידי בית דין, בין אם רבני ובין אם לענייני משפחה, הוא הסכם תקף עם השפעה יתרה על כל דיון שיערך בנושא. באם אין הסכם ממון, שעל-אף שהוא הולך ונהיה נפוץ יותר ויותר, הוא עוד לא מהווה הסכם שנהוג לחתום על פי רוב (מסיבות רבות שקצרה היריעה מלדון בהם כאן), פונה בית הדין למסמכי "חזקת השיתוף" אשר מפרטים כיצד יש לנהוג לצורך חלוקת הרכוש המשותף בין בני הזוג המתגרשים. מדובר בעקרון בסיסי ולא בחוק מדינה, כאשר בין היתר מתייחסים בו לעקרון פשוט שנקרא "עיקרון איזון משאבים". בסופו של דבר, מומלץ ביותר לזוגות לנסח ולהכין מראש הסכם ממון חתום ומאושר על ידי בית משפט, בכדי למנוע צרות בעתיד, על כל מקרה שעלו לקרות. התהליך קצר יחסית, לא יקר, ולא מצריך הרבה משאבים. ניתן לעשותו בצורה יעילה ובמידה ותגיעו חס וחלילה לגירושין, ההקלה שלכם תהיה גדולה. לכל צד יהיה ברור מה שלו ומה שלה, ותוכלו להתרכז בדברים החשובים באמת שהם שיקום המצב שלכם, כל אחד בשלו, ותמיכה חזקה ובטוחה בילדים המשותפים, במידה, כמובן, וישנם.