העומדים בפני גירושין צריכים לקחת בחשבון כי תשלום מזונות הם חלק מחייב מאוד מהסכם הגירושין. אם זוגתכם השכילה להגיש תביעה למזונות בתחילת הליך הגירושין, סביר להניח כי אתם נדרשים לספק את צרכיה ואתם משלמים לה מזונות, הכוללים דמי מדור, שהם השתתפות בשכר דירה, בתשלומים ובכל הוצאה נדרשת, כדי לאפשר לה איכות חיים סבירה, בהתאם לאיכות החיים שחוותה בימי נישואיה.
תביעת מזונות בעיקרה היא בסמכותו של ביהמ"ש לענייני משפחה, אך במקרים בהם הוסכם בין בני הזוג, יכולים הצדדים לידון בתביעה זו גם בביה"ד הרבני. לצורך תביעת מזונות יש לתמוך במסמכים המתארים את הנכסים שבידי בני הזוג ובתלושי שכר של 12 חודשים.
מזונות אישה אינם ניתנים אוטומטית ובכל מצב והם תלויים בהתנהלותה של האישה, מול בן זוגה.
כאשר מדובר על מזונות ילדים, אנו מדברים על גישה שונה לחלוטין, מצד ביהמ"ש וטובת הילדים תעמוד מול עיני השופטים. על פי הפסיקה, האב חייב במזונות ילדיו עד הגיעם לגיל 18 ומעל גיל זה, קיימת אפשרות לקבל תמיכה עד לגיל 21, בהתאם לרצון וליכולת האב התומך, או אם בני הזוג קבעו מראש את תשלום המזונות עד גיל זה.
בהגיע השופטים להחלטות לגבי גובה המזונות לילדים, עליהם לקחת בחשבון שיקולים רבים, בין היתר, רמת ההשתכרות של האב, צרכי הילדים והדאגה לאיכות חייהם אליה הורגלו בימי הנישואין, הכוללים: מזון וביגוד, חוגים שונים, צרכי בריאות וחינוך ואף התייחסות למקרים בהם ישנן הוצאות חריגות. בנוסף על אלה, ביהמ"ש יקח בחשבון את הרכוש אשר קיים בידי האב ואף יכולת ההשתכרות העתידית של האב, במקרים בהם הוא אינו עובד בזמן הכרעת גובה המזונות.
את גובה מזונות ילדים מחלקים בד"כ על פי חלוקה של גילאים להלן:
- ילדים עד גיל 6 זכאים לדאגה לכל מחסורם באופן מוחלט על ידי אביהם.
- בגילאים שבין 6 ל-15 האב אמור לדאוג לצרכים הקיומיים ואילו ההוצאות הנוספות, כגון: טיולים, חוגים, שיעורים פרטיים ועוד, יהיו חובתם של שני ההורים ביחד.
- מעל גיל 15 ועד 18, כאשר הילדים נחשבים כבוגרים, נטל הדאגה הכלכלי עבורם, יוטל על שני ההורים.
- בגיל שמעל 18 ועד תום השירות הצבאי, תשלום מזונות עבור הילדים יהיה בהתאם להחלטה בין ההורים, שתהיה כתובה בהסכם המזונות.
יש לציין כי דמי המזונות הנקבעים הם מוחלטים ולרק במקרים קיצוניים בלבד ניתן להגיש בקשה להפחתת דמי המזונות (מחלה קשה של משלם המזונות, נישואים שניים של אחד הצדדים והבאת ילד נוסף לעולם וכו'). בביהמ"ש מבוצעים חישובי המזונות, תוך ראיה עתידית והם אמורים להתאים לשינויים שיכולו בחיי הילדים בשנים שיבואו.