אתם פשוט מכורים לאדרנלין שבכל נסיעה- ואתם לא לבד. בשנים האחרונות, ציבור הנהגים הישראלי פשוט התאהב בספורט מוטורי בעל ארבעה גלגלים. מסלולי הקארטינג השונים הולכים וצוברים תאוצה, וכלי רכב ספורטיביים נקנים בכמויות מרשימות. עם זאת, חשוב לזכור כי נהיגה מסוג זה מגדילה את הסיכויים לתאונות או פגיעות פיזיות, דבר שמצריך רכישה של ביטוח רכב מתאים.
יש לציין כי הספורט המוטורי נמצא עדיין בחיתוליו בישראל, וכך גם בנוגע לביטוח. עדיין אין הסדרה מלאה של מרוצי הספורט בחוק, דבר שמעניק משקל משמעותי לנסיבות של כל מקרה ומקרה. עם זאת, ניתן בהחלט למצוא מספר נקודות מנחות שיש לתת עליהן את הדעת לפני שהופכים את הנהיגה לספורט של ממש.
על ההנאה והסכנה שבספורט מוטורי
בישראל, נערכות כיום מספר תחרויות של ספורט מוטורי, חלק מהן חוקיות לחלוטין וחלק לא. על כל פנים, רכבי ספורט מוטורי (טרקטורונים, רכבי שטח וכו') כוללים בתוכם סכנות ברורות. הנהיגה בהם מקושרת בדרך כלל עם מהירות גבוהה וביצוע עקיפות, אשר מעלות את הסבירות לפגיעה פיזית ברכב או בנהג. כל אלה מביאים לכך שפוליסות ביטוח רכב מסוג זה כוללות בתוכן מספר מאפיינים ייחודיים.
ראשית, יש להתייחס לסוגיה של ביטוח חובה. רכב קארטינג בפרט ומוטורי בכלל עונה לרוב על שניים משלושת המאפיינים העיקריים של ביטוח מסוג זה. בהתאם לשני התנאים הראשונים שמצריכים את הביטוח, הוא אכן מונע באמצעות כוח מכני, ועושה זאת על פני הקרקע.
מצד שני, לא ברור השימוש שלו ל"תחבורה יבשתית של אנשים", התנאי השלישי. לכן, מבחינת סוגיית ביטוח החובה, הרי שתאונות במסלולי קארטינג או ספורט מוטורי לא כלולות תחתיו, ונוגעות לדיני נזיקין כלליים. הדבר יוצר לא פעם בלבול, וכניסה לתוך סחבת משפטית שאינה פשוטה.
ספורט מוטורי מצריך ביטוח מקיף
ברמה הכללית, מרבית פוליסות הביטוח המקיף לרכבי ספורט מוטורי מתייחסות לרכב ולנהג גם יחד. כתנאי ראשון, הרי שמכל אדם המשתתף בספורט מוטורי נדרש לעשות ביטוח תאונות אישיות. האחרון כולל בתוכו סעיפים עבור נכות הנגרמת מתאונה במהלך הספורט, פגיעה פיזית המצריכה השתלות או טיפולים, וכן- גם מקרי מוות.
ביטוח מקיף לרכב ספורט מוטורי נחשב לרחב מאד. הוא כולל בתוכו מקרים שנראים דמיוניים עבור נהגי ישראל הסטנדרטיים, אך הופכים לכורח המציאות כשזה נוגע לספורטיביים שביניהם. היתקלות בקיר, התהפכות, שריפה חיצונית- למרבה הצער, אלה מתרחשים לא פעם בספורט מוטורי, ומוצאים התייחסות בפוליסות ביטוח רכב.
פגיעה אפשרית גם בצד שלישי
גם ביטוח צד ג' נלקח לא פעם בחשבון כשזה נוגע לספורט מוטורי. חשוב להדגיש כי עיקר ה"נטל" נופל לרוב על מארגני התחרויות או האירועים האלה. אלה נדרשים לבטח את המשתתפים או גורמים אחרים בגין נזקים אפשריים במהלך הנהיגה במסלול שלהם. פוליסת ביטוח לאירוע מסוג זה תכלול גם חבות מעביד, ביטוח קבוצתי עבור תאונות, כיסוי לנזקי המתקנים והשטח וכן הלאה.
סוגיית המחיר
ברור לכולנו כי נהיגה ברכבי ספורט מוטורי נחשבת למסוכנת. כמו כן, ידוע מחירם הגבוה באופן יחסי של כלי רכב מסוג זה, כמו גם הקושי בהשגת חלקי חילוף עבורם. אם מצרפים את הטענות הללו יחדיו, ניתן להסיק כי ביטוח רכב קארטינג או ספורט מוטורי יהיה יקר במידה משמעותית מאשר כלי הרכב ה"סטנדרטיים"- וזה אכן קורה לרוב בשטח.
חברות ביטוח רכב רבות מציעות פוליסות המכסות ספורט מוטורי מסוג זה. בכל אחת מהן, תנאים ייחודיים למימוש הפוליסה, סכום פיצויים שונה, וכמובן- מחיר פרמייה חודשית אחר. לפני שמתחילים לעסוק בספורט המסוכן והמהנה הזה, רצוי להעניק את תשומת הלב המלאה לבחירת פוליסה ראויה. השוואת מחירים היא הצעד הראשון בדרך לכך.