הפרעת קשב וריכוז (ADHD) היא ההפרעה הנוירולוגית הנפוצה ביותר כיום בקרב ילדים. מקור הפרעה זאת מבוסס על שינויים קטנים במבנה המוח ובתפקודו.
אומנם מספר המקרים המאובחנים בהפרעות אלו עלה משמעותית בשנים האחרונות, אך בהתאם גם דרכי ההתמודדות עם ההפרעה. כך יוצא שכיום, לצד ריטלין שהיא התרופה השכיחה ביותר לטיפול בנושא של בעיות קשב וריכוז, ניתן למצוא עוד מגוון רחב של סוגי טיפולים, אשר מטרתם לסייע לילדים להתמודד עם ההפרעה ועם תכונותיה. כך יוצא, שבניגוד לפני שנים לא רבות, בהן הייתה פחות מודעות לתופעה וכתוצאה מזה ילדים רבים יסתובבו בתחושה שהם לא מוצלחים או נחשבו ל"שובבים" או עצלנים בגלל שהמקור לקשיים שלהם לא יתגלה, כיום החברה וכך גם מוסדות החינוך השונים ערים לתופעה ומגיבים לה בהתאם.
אבחון הפרעת קשב וריכוז
ראשית כל בשביל לאבחן הפרעת קשב וריכוז, חשוב להיות מודעים לתסמינים השונים אשר מאפיינים אותה. ברגע שהורים לילד, שמים לב שהילד שלהם סובל מקשיים או התנהגויות המאפיינים אבחנת קשב וריכוז, הם יכולים להגיע אותו לרופא המשפחה. רופא המשפחה יכול להפנות את ההורים לרופא ילדים התפתחותי, פסיכולוג קליני או לנוירולוג שהם אנשי המקצוע המוסמכים לאבחן הפרעות שכאלו. תהליך אבחון הפרעת קשב וריכוז יכול לכלול: מבחן TOVA , שאלונים שונים למילוי ההורים, בדיקה של ההיסטוריה והישגיו הלימודיים של הילד וראיון לילד ולהוריו. כל אלו יסייעו לאבחן הפרעת קשב וריכוז ובמידת הצור להפנות לטיפול המתאים בין אם זה טיפול תרופתי ובין אם טיפול פסיכולוגי (ברוב המקרים ההמלצה תהיה על טיפול תרופתי בתוספת של טיפול פסיכולוגי).
לומדים להסתגל למצב
הפרעת קשב וריכוז יכולה להיות אולי גילוי לא נעים עבור ההורים והתמודדות חדשה לילד, אך בסופו של דבר ניתן להסתגל להפרעה ולהתמודד אותה. מדובר בסופו של דבר בהפרעה שהיא נחלתם של ילדים רבים וכחלק מזה המודעות אל הפרעות קשב וריכוז היא גבוהה, כמו גם הסבלנות והתאמת מסגרות החינוך לסובלים ממנה. בשורה התחתונה, ילד עם הפרעת קשב וריכוז שיקבל טיפול מתאים, סבלנות ואהבה מהסביבה, יוכל להתמודד אתה בצורה טובה והישגיו יהיו בהתאם.