על פי פקודת הבנקאות רשאי מי שקיבל מבנק הלוואה לרכישת דירה לפרוע אותה לפני המועד שנקבע, תוך תשלום שנקבע בצו של נגיד בנק ישראל. פרעון מוקדם יכול להיות פרעון סופי של כל ההלוואה, או פרעון חלקי. נדגיש כי סכום הפרעון המוקדם לא יפחת מ- 10% מסכום ההלוואה המקורי או מיתרת ההלוואה המשוערכת (הגבוה מביניהם). עמלת הפרעון המוקדם נועדה לצמצם את ההפסד הנגרם לבנקים מהחזרי הלוואות לפני מועד פרעונן.
סוגיית עמלת הפרעון המוקדם מתעוררת בעיקר בתקופה של ירידה ממושכת בשערי הריבית. הבנק, מצד אחד - חייב להמשיך לשלם ריבית גבוהה גם על פקדונות, שהתקבלו מקופות גמל, חב' ביטוח, מלכ"רים ואחרים, וגם על אגרות חוב שהנפיק, ולקבל חזרה כספי הלוואות, שהיו אמורים להצמיח ריבית המותאמת לרמת הריבית שהוא משלם למקורותיו כאמור, ומצד שני - נאלץ למחזר אותם באמצעות הלוואות ללווים חדשים בריבית הנמוכה משמעותית מהריבית המקורית שקבל. בכך נוצר לבנק הפסד משמעותי. התמשכות של תהליך כזה עלולה להביא את הבנקים בישראל לחוסר יכולת לעמוד בהתחיבויות בדומה למה שקרה לבנקים בארה"ב.
כדי לפתור את הבעיה קבע נגיד בנק ישראל נוסחה לחישוב הפרעון המוקדם המביא לידי ביטוי חלק מן העלות הכלכלית שהפרעון המוקדם עולה לבנק. מרכיבי עמלות הפרעון המוקדם:
עמלה תפעולית: עמלה חד פעמית עבור חישוב עמלת הפרעון המוקדם בסכום של 60 ש"ח (המפקח על הבנקים רשאי לעדכן סכום זה מעת לעת על פי השינויים במדד המחירים לצרכן).
עמלת אי הודעה מוקדמת: עמלה בשיעור 0.1% מהסכום הנפרע. ניתן להימנע מתשלום זה אם מודיעים לבנק בכתב על הכוונה לבצע פרעון מוקדם לפחות 10 ימים מראש לפני הביצוע בפועל, אולם לא יותר מ- 30 יום. שימו לב - הודעתם על פרעון מוקדם ולא בצעתם, לא תוכלו למסור הודעה נוספת במשך 6 חודשים !
עמלת היוון בגין הפרשי ריבית: עמלה המחושבת על ההפרש בין שערי הריבית על פי הסכם ההלוואה הנפרעת לבין "הריבית הממוצעת" (נקבעת מעת לעת ע"י בנק ישראל בהתאם לתקופות ולמגזרים שונים).
עמלת "מדד ממוצע": עמלה בשיעור מחצית מהשיעור הממוצע של השינוי במדד ב-12 המדדים האחרונים שפורסמו לפני הפרעון המוקדם. נגבית רק בהלוואות הצמודות למדד המחירים לצרכן ורק אם הפרעון מבוצע בין ה-1 ל-15 לחודש.
עמלת "הפרשי שער": עמלה בגובה הפרשי השער שבין שער מטבע חוץ ביום הפרעון המוקדם ובין השער שיהיה 2 ימי עסקים מאוחר יותר. נגבית רק בהלוואות במט"ח או בהלוואות צמודות מט"ח. פטורים מעמלה זו באם מודיעים על הפרעון שני ימי עסקים לפחות טרם ביצועו בפועל.
* הלוואות מוכוונות (הלוואות לזכאי משרד השיכון באחריות הממשלה) פטורות מכל עמלה בגין פרעון מוקדם.