ריבית הפריים הינה הריבית הבנקאית הבסיסית הנגזרת מהריבית אותה מפרסם בנק ישראל מעת לעת בתוספת המרווח המקובל בכל המערכת הבנקאית בישראל. בשנים האחרונות התייצבה ריבית הפריים במרבית הבנקים על 1.5% מעל ריבית בנק ישראל המוצהרת. בהיעדר אירועים כלכליים דרסטיים הדורשים התערבות מידית, הודעת הריבית של בנק ישראל (הורדה, העלאה או הותרתה ללא שינוי) מפורסמת אחת לחודש בלבד.
בדרך כלל הבנק לא מלווה כסף ללקוחותיו בריבית הפריים, אלא מוסיף עליה תוספת סיכון ששיעורה משתנה לפי איכות הלווה והביטחונות המוצעים מצדו. למרות האמור, ייתכנו הלוואות בריבית נמוכה מריבית הפריים. לדוגמה, משכנתאות לדיור, מהסוג הצמוד לריבית הפריים, נושאות בדרך כלל ריבית נמוכה מריבית הפריים. הנ"ל עקב עלות הון נמוכה יחסית הנובעת מדרישה לשיעורהלימות הון נמוך בהלוואות מסוג זה. (משמעות שעור הלימות הון נמוך הוא בכך שהבנק, על פי הוראות המפקח על הבנקים, נדרש להותיר במאזן ההון העצמי שלו סכום נמוך יותר עבור ביטחון לפיקדונות הציבור בבנק).
מהם הגורמים העיקריים המשפיעים על החלטות הריבית של בנק ישראל ובהכרח על שיעור הפריים?
מדיניות של ביסוס האינפלציה במשק בתוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% לשנה קדימה.
שיעור הצמיחה בישראל.
שיעור הצמיחה בכלכלה העולמית.
המדיניות המוניטרית בבנקים המרכזיים העיקריים בעולם.
התפתחות שער החליפין.
מגבלות שונות, כדוגמת המגבלה שהציב בנק ישראל על חלקן של ההלוואות לדיור בריבית משתנה, המקטינה את ההשפעה שיש להפחתות הריבית על שיעור הריבית הממוצע למשכנתאות.
למי עדיפה הלוואה / משכנתא בריבית צמודת פריים ?
ללווים / לנוטלי משכנתאות בתקופה בה הריבית במשק נמוכה יחסית לאלטרנטיבות.
ללווים / לנוטלי משכנתאות אשר רמת הכנסתם כזו שהינם אדישים יחסית לשינויים בסכום ההחזר החודשי. שימו לב, עליה של 1% בריבית משפיעה על גידול מיידי של כ- 10% בסכום ההחזר החודשי!
ללווים / לנוטלי משכנתאות הרוצים גמישות מוחלטת במועד סילוק ההלוואה, או חלק ממנה, ללא צורך במתן הודעת סילוק מוקדמת ופטור מתשלום עמלות פירעון מוקדם / קנסות נזילות.